Toppturer med fjordutsikt kring Gratangen, Narvik - Norge


Välkommen till vår Ski Touring Logde!

Från mitten av februari till slutet av maj är detta ett paradis för toppturer på skidor. Vi finns på plats med Bergsguider med lokalkännedom. Här har vi ett bekvämt boende med bastu mitt bland bergen och med utsikt över fjorden. 
 
Gratangen är en fjord norr om Narvik. Här bor vi på klassiska Gratangen Fjellhotell som nyöppnar igen vintern 2018/ 2019
 
Gratangen Fjellhotell byggdes år 1928. Det brändes ner till grunden under andra världskriget och återuppbyggdes 1947-49. Området Gratangen och Narvik spelar en roll i traditionen av berg och skidkultur och vi är stolta över att få delta i att skriva nya kapitel. 
 
Området är perfekt för Toppturer på skidor. Med boende på Gratangen Hotel kan vi sätta på stighudarna direkt utanför hotellet och tura på 3 olika fjäll med över 1000 fallhöjdsmeter, samtliga med utsikt över fler olika fjordar från toppen. Om vi vill kan vi ta minibuss till andra fjäll i området, inom någon timmes körning finns över 50 fjäll att gå toppturer på.
 
Norrsken
Nordlys, Norrsken eller Aurora Borealis. Detta magiska skådespel går att avnjuta många kvällar i veckan och är en stark anledning till att komma tidigt på säsongen. Norrsken syns bäst fram till slutet av Mars. 

Midnattssol, vi befinner oss norr om polcirkeln och i Maj går solen aldrig ner. Hela kvällarna och nätterna färgar den fjällen röda, rosa och lila, samt tusen olika nyanser däremellan.
Snön på topparna i detta område ligger kvar länge och det är inga problem att gå på skidturer fram till juni.

Det härliga med toppturer i detta område är att man kan röra sig med vädret och snön. Ofta är det klart och uppehåll på ena sidan och snöar på den andra. Därför är vi flexibla och kan välja tur efter väder.

Toppturer som aktivitet är den underbara kombinationen av vyerna och stillheten i fjällvandring och action i utförsåkning. Allt detta kan anpassas och vi kan gå brant långt och länge och åka snälla böljande åk eller tvärt om. Som bergsguider är det vår uppgift att alltid välja turer som passar dig

Att kunna röra sig med väder och snö är en styrka i detta område och vi inkluderar alltid biltransporter i våra turer. På så sätt kan vi med frihet röra oss och alternera turerna.

Säsong 
Säsongen för toppturer varar från Februari till Maj. Vill man att solen ska vara helt över horisonten vid midnatt måste man vänta till 13 maj. Men det är lika vackert månaden innan då solen bara smeker underkanten av horisonten.

Program
Med bas i Gratangen norr om Narvik ordnar vi toppturer i hela området. 

 

Gruppen möter upp sin bergsguide för planering av turen och ger sig iväg på morgonen med minibuss mot den topp som erbjuder bäst förutsättningar för en fin tur just den dagen. Om möjligt går vi gärna direkt från hotellet på något av våra "hemmafjäll" Spanstind, Högtinden eller Årsteinshornet. 
Uppför berget tar man sig för egen maskin på alpina turskidor, telemarksskidor eller splitboard med stighudar.

Efter ett antal fikapauser med medhavd matsäck är ni uppe och redo för belöningen, åket utför berget. Svårighetsgrad och tidsåtgång beror på vilken topp man väljer och det anpassas efter gruppens förutsättningar och önskemål.

Boende  
Vi bor på klassiska Gratangen Fjellhotell med utskt över fjorden och bergen. Här finns boende i dubbelrum eller enkelrum. Alla rum har dusch och toelett på rummet.  I hotellet finns även Bastu samt träningssal för tex yoga eller stretching efter en dag ute. 


Utrustning
Tanken är att utforska och uppleva vinterfjällen i detta fantastiska område med stighudar under skidorna. Säkerhetsutrustning för laviner mm behöver du inte fundera över. Det får ni låna av oss.
Guiderna på dessa turer är utbildade IFMGA/ UIAGM guider. Har ni frågor får ni gärna maila oss på info@mountainguide.se så hjälper vi er självklart. 

Priset gäller för individuella/grupper om 4-6 personer. Vi reserverar oss för ett minimum av 4 deltagare för att genomföra turen alternativt kommer turen att avgå till ett högre pris. 
 
Weekend eller Vecka?
Vi gör gärna denna resa som weekend från Onsdag till Söndag eller som hel vecka Söndag till Söndag.

Prisexempel
Weekend ons-Sö i öppen grupp, 4 dagar skidåkning med bergsguide, del i dubbelrum, med bergsguide och helpension samt lokala transporter;  14 550kr per person i grupp om 6 gäster. 
 
Vecka Sö-Sö i öppen grupp, 6 dagar skidåkning med bergsguide, Boende som del i dubbelrum,  helpension samt lokala transporter;   23 550kr per person i grupp om 6 gäster.
 
 

Antal dagar: 3 eller 6 dagar skidåkning

Pris: Från 14550kr, se ovan prisexempel.

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.