Löparresa - Trailrun camp Chamonix

 

Upptäck bergen och omgivningen i och runt Chamonix via löpning! Stigar i världsklass, utsikten likaså, äventyrlig terräng och ett mat/boende-upplägg som kommer passa perfekt efter en dag på stigarna.


Två löparresor I Chamonixområdet planeras inför sommaren 2023.

 

15-22 juli

  

22-29 juli 

 

Extra skoj att meddela är att vi utöver bergsguiden Morgan Salén ena veckan får med oss Mimmi Kotka och andra veckan Ida Nilsson. I vanlig ordning är det löparglädje och ävetyrskänslan som vi jagar, och Mimmi och Ida är grymma på bägge dessa!

Nedan följer lite allmän info som gäller för bägge resor. Sedan följer också lite mer specifik info som gäller för en specifik vecka.

 

Kort och gott

Vill du:
- Springa på stigar bland bergen?
- Bli starkare på höjdmeter, både upp och ner?
- Utvecklas på mer tekniska och äventyrliga stigar?
- Dra ut på stigar som ligger bortanför dit andra beger sig?
- Ha allt utöver löpningen serverat i form av transport, mat och lokalkunskap?
- Möta massa trevligt folk som också svarar ja på frågorna ovan? 

 

Nivå på resorna

För personer som sprungit en hel del, men som inte nödvändigtvis är så vana vid den mer alpina terrängen som ofta innefattar lite annan typ av planering och framförallt en hel del höjdmeter. Tänk:

- Springa 20-25 km i terräng några dagar på rad.
- Inga krav på något visst genomfört lopp eller så, bara att man tycker det är kul att springa!
- Terrängvana i form av stock och sten.
- Nyfiken på längre turer med allt vad det innebär.

 

Tempo
- 6-6.30min/km på platt stig.
- Fart uppåt: 4-500 meter i timmen. (Känner du att du inte helt har koll på vad detta betyder är det absolut ingen fara, prickar du in resten löser du detta också).

 

Man ska vara van med att springa i terräng. Majoriteten av/mer eller mindre all löpning under dagarna sker på stigar som ibland är väldigt lättlöpta, ibland mer tekniska och ibland så tekniska att löpning inte blir ett alternativ.

 

Det är värt att tänka på att i och med att det blir så många höjdmeter i vissa segment så kommer flera delar att klaras av via att gå istället för att springa. Överlag kan man ha med sig att man generellt sett klarar av mer än vad man är van vid när löpningen blir såpass uppbruten. Ibland blir det en längre vila på någon fin plats, sedan kör man igen. Vi kommer inte under någon tur att konstant behålla löpsteget i längre än 45-60 minuter. Finns garanterat en stigning eller en fin utsiktsplats som sätter stopp detta. I denna typ av löpning så är det fullt accepterat att inte springa hela tiden och att ta pauser när det passar.

 

Har du frågor som rör förkunskaper och tempo, tvivla inte på att skicka ett mail till Morgan, se info längst ned.

 

OBS: Extra info ang veckan som körs 22-29 Juli

Under denna veckan vill vi att deltagarna har varit i exponerad miljö förut, om det är alpinklättring, scrambling uppe på någon exponderad Norsk tur, klippklättring eller annat spelar mindre roll men man ska känna sig bekväm med höjdexponering och trivas i den miljön. Det handlar alltså inte om att vi ska klättra utan att vi rör oss i en miljö där svindel eller problem med höjder inte lämpar sig så bra. 


Din Guide

Din guide kommer att vara Morgan Salén. Morgan har ett brinnande intresse för löpning och berg. Förutom att vara en trevlig och sympatisk person som alla har lätt att tycka om har han lång erfarenhet av att leda grupper på olika sorters turer i bergen.

Förutom sin erfarenhet av löpning i bergen är Morgan utbildad bergsguide (IFMGA/UIAGM) och blandar sin tid som professionell bergsguide med att studera till läkare. En bättre mix av entusiasm, kunskap och erfarenhet för att springa på stigar i Chamonix är svårt att hitta. 

(Allt annat i denna beskrivning är skrivet av honom, men inte detta!!)

 

Program för veckorna: 

Dag 1 – Lördag

Ankomstdag.

- Samling i Chalet klockan 19. (Eller när det passar med resan. Se info ang ankomist och avresertider längre ner)
- Utrustningskoll, kommer finnas tid att fixa luckor i denna.
- Gör en plan för efterkommande dag.
- Middag


Dag 2 – Söndag
Frukost i Chalet och avfärd runt 8 tiden. Exakt tur för dagen har bestämts dagen innan.
Vi kommer denna dagen fokusera på att göra en tur som lätt kan kortas ner, förlängas eller delas upp för gruppen så att alla får känna av dagen på deras nivå.
Eftermiddagen spenderas kanske på byn eller kanske i bubbelpoolen vid Chalet. Kvällen avslutas med en 3-rätters middag i chalet.

 

Dag 3 - Måndag
Beroende på vad som kom fram dagen innan väljs objekt som ska utmana oss lite lagom. Lunch kan komma att intas på någon bergshytta innan löpturen fortsätter. Eftermiddagen och kvällen körs copy/paste från dagen innan. 


Dag 4 – Tisdag
Liknande upplägg där vi kanske tar bilen lite längre bort för att få ett nytt perspektiv och se nya områden. Kanske vi kollar in Chaine des Aravis som ger en grym utsikt över Mont Blanc massivet från en helt annan vinkel.

Känner folk att dom har spring i benen kanske det blir ett press på den vertikala kilometer som utgår ifrån kyrkan i Chamonix andra delen av dagen.

Ang kvällen har ni nog räknat ut det vid det här laget!

 

Dag 5 – Onsdag
Startar i Chalet med siktar på att detta blir en två dagarstur med en natt i en hytta. Enda kvällen som inte avslutas i Chalet, men likväl kommer en trerätters middag intas.

 Dag 6 – Torsdag
 Vakna i hyttan, inta frukost och bege oss vidare. Startar relativt tidigt från hyttan och avslutar dagen med en tidig lunch i dalen någonstans. På så sätt blir det vila hela eftermiddagen och lite piggare ben för sista dagen. Dagen avslutas med middag i Chalet.

 Dag  7 – Fredag.
Sista dagen. Vi väljer objekt under kvällen innan. Bestämmer utifrån hur folk känner sig efter en lång vecka och hur vädret ser ut.
Gemensam avslutning i Chalet på kvällen.

 Dag 8- Lördag.
Avresedag med frukost i Chalet innan avfärd. 


Följande ingår

• Boende i dubbelrum i chalet i 7 nätter. Samtliga rum finns med dubbelsäng som kan göras till 2 st enkelsängar.
• Mat i form av 7 st frukost, 7 st 3-rätters samt 7 st lättare eftermiddagsfika i chalet.
• Guide samtliga dagar. En eller två guider beror på antalet deltagare
• Transporter under hela veckan med minibuss
• Transfer till och från flygplatsen eller tågstationen i Geneve (se info längre ner)
• Dryck till middagen.
• Massor av grym löpning!

 

Ej inkluderat 

• Personlig utrustning
• Eventuellt liftkort. Det finns vissa turer där man med fördel kan använda liften upp, och ibland även ned för att spara låren. Vi väljer att inte inkludera det här då upplägget alltid kan variera och det är svårt att sia om hur många liftturer som kan komma att bli aktuella.
Blir det aktuellt finns alltid möjligheten att skippa liften nedåt och göra det till fots om man vill det.
• Resa till och från Geneve
• Luncher och dryck till lunch. Vi väljer att inte inkludera detta då vissa av luncherna kommer att intas i hytta på berget, vissa i någon restaurang efter man kommit ned och vissa som medhavd lunch. Räkna med ca 15-20 Euro per persom och lunch.

• Med samma tanke som med lunch och liftkort väljer vi att inte inkludera hyttkostnad för den eventuella hyttnatten i priset. Detta för att kunna vara flexibla på den fronten. Kanske inte lämpar sig med en hyttnatt på givna veckan av någon anledning till exempel. Hyttnatt brukar ligga på ca 75 euro per person för boende, middag och frukost. Blir det ingen hyttnatt så tillkommer inget i form av Chalet kostnader, utan allt det är redan löst. 

 
Personlig utrustning:

• En löparryggsäck med minst 10L packvolym, helst 15.
• Terrängskor som man är vad vid och som har ett mycket gott grepp. Kanske två par om det finns.
• Keps för solen
• Solglasögon
• Buff, både för eventuell värme, men också för skydd mot solen
• En tunn vindjacka som alltid kan ligga i väska vid behov
• Tunn mössa och tunna vantar
• Kläder som du gillar att springa i, svårare än så är det inte. Shorts, tights, strumpor, T-shirt, o.s.v.
• Något lättare ombyte för längre turer. Torrt underställ, torra strumpor t.ex.
• Stavar som kan plockas ihop och fästas utanpå eller i väskan. (se info nedan)
• Vattenflaskor/camelback som passar din ryggsäck. Mjuka vattenflaskor som passar framtill på ryggan är starkt att rekommendera. Kapacitet på minst 2L i ryggan är ett måste.
• En lätt värmejacka. Den lättaste dunjackan eller primaloftjackan som ni har.
• En lätt regntät jacka (förhoppningsvis behövs varken denna eller punkten ovan, men man vet aldrig)
• Guiden/guiderna har med sig ett 1´a hjälpen kit var, men är det något specifikt som man vill ha med på den fronten är det givetvis ok.
• Energi för turerna. Utbudet på bars, gels och allt sådant är mycket stort i Chamonix. Men vet man vad man fungerar på under längre löpturer så kan det vara läge att ha med sig det ner, eller i alla fall för de första 2 dagarna så slipper man springa och köpa direkt.
• Badkläder för bubbelpoolen, men också en liten, liten "resehandduk" för ryggsäcken. En eller ett par alpsjöar/bäckar kommer att användas för svalka om vi ska följa det vinnadne konceptet från första året.
• Ett par sådana här om man har hemma:
LÄNK . Kan givetvis vara av annat märke också, och detta går att lösa på plats i Chamonix. Har ni inga så är det ingen panik, vi löser det under eftermiddagen efter första dagen om behov verkar finnas. Det är långt ifrån säkert att detta behövs, kan vara så att info om det kommer inför resan då man relativt tidigt på sommaren vet hur mycket snö det ligger och kommer ligga kvar.

 

ANG STAVAR: En evig fråga. Rekommendationen är helt klart att ha med ett par lätta stavar som kan packas ihop för att fästa utanpå eller läggas i ryggsäcken. Dock är det inte alla som är bekväma med att springa med stavar, varken uppåt, nedåt eller på platten. Så det är inget krav, men ändå en rekommendation om du har lite vana. Om inte annat det ju kul att bli bättre på det. Oavsett, tar du med, så se till att du vet hur stavarna ska sättas ihop, packas ihop och hur dom fästs på ryggsäcken. Köp EJ stavar enbart för denna text. Bättre att komma på resan, testa på lite, sedan kan du slå till om det känns som något för dig.

 

Ytterligare information 

Väder och säsong: Vi kör resorna i juli. Detta kan betyda lite allt möjligt i väderväg. Vi kommer aldrig bege oss upp på alpina höjder över 3000 meter (kanske en gång, beror på förhållanden och form…). Men det kan fort bli kallt även på 2000 om vinden ligger på och vädret är suboptimalt. Det kan också vara så varmt att det direkt blir jobbigt. Med stor sannolikhet kommer temperaturerna ligga på en sådan nivå att man maximalt vill slänga på sig en vindjacka på högsta punkten när man står still och mycket av löpningen sker med stor sannolikhet i sommarkläderna. Men det kan också behövs en regnjacka, en liten varmare jacka eller en tunn fleece.

Ytterligare tankar om tempo och distans: Kan vara bra att tänka på att inte någon av resorna passar en person som vill komma ner och köra i enbart sitt tempo och slå massa rekord. Vi kommer att försöka ha tempon som står angivna ovan, och vi siktar mer på att täcka fin terräng med fina stigar, snarare än att göra det så snabbt vi kan.

Här kan man få lite inspiration frång några av Morgas löpturer sommaren 2020.
LÄNK


Angående ankomst och avresa samt transfer ToR Geneve-Chamonix

Transfer ingår i priset. Meddela oss om ankomst och avresetider så kommer det antingen bli en minivan från Chalet som plockar upp eller en bokad transfer. Var inte rädda att höra av er om det dyker upp frågor kring denna detalj.

 

Ett litet tips

Det är fullt möjligt att snickra ihop lite av ett eget upplägg också. Detta genom att anlända innan lördagen, eller stanna längre efter avresedagen Då är det bara att fixa sitt eget boende i Chamonix någonstans och lösa en egen transferlösning. Kan ju vara fint när man ändå är på plats!  


Betalning

När du bokat dig får du en bekräftelse med en länk till en online faktura. Du kan betala till vårt BG eller med kort online. Vi tar alla vanliga betalkort som Visa, Mastercard och Amex.
Se betalningsvillkor här

 

Har det dykt upp fler frågor? Maila till morgan.salen@gmail.com 

 


Antal dagar: 6 dagars löpning och aktiviteter 7 nätter boende

Pris: 11 500 kr Detta pris baseras på ett minsta antal deltagare på 8 personer.

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.