Svalbard och Spetsbergen från båt – sail and ski

Svalbard och Spetsbergen är en magisk och mytomspunnen plats med en helt unik natur och djurliv. Här finns fjällrävar, renar samt isbjörnar. I havet finns det valar, delfiner, sälar och valrossar.

Runt oss reser sig en rad vackra fjäll ur havet och bildar underbara förutsättningar för toppturer. Utsikten över fjordarna och bergen är obeskrivlig och fjällen bjuder på underbar offpistskidåkning.

För att riktigt komma in i vildmarken bor vi på en stor båt som är vårt flytande hotel, med den tar vi oss in i fjordar och till starten på skidturerna. Fjällen tar vi oss upp på för egen maskin och åker skidor nedför. Närmare naturen och dess element än så här är svårt att komma.

Skidåkning i maj/juni
Det kommer att vara ljust dygnet runt. Vi reser till Svalbard och solen går aldrig ner. Har vi bra väder vill vi gärna göra en sen kvällstur någon dag för att se solen inte gå ner. Kommer du med? 

Om båten
Se vår infosida om båtar och boendet i menyn till höger.

Gruppstorlek 
På denna resa tar vi max 6 gäster per guide. Vi kan ta upp till 12 gäster ombord och kommer att va 2 bergsguider som jobbar ihop. För att kunna genomföra till det pris som anges här behöver vi minimum 8 gäster. 
Är ni en grupp som vill boka er privat får ni gärna kontakta oss för prisförslag via info@mountainguide.se

Förkunskaper
Du behöver ha god kondition då vi åker skidor varje dag och tillryggalägger ca 800-1200 höjdmeter uppför varje dag. Du ska även ha vana av offpistskidåkning. Vidare ska du ha gått några toppturer tidigare så att du vet hur man hanterar stighudar samt hur man gör ”kick-turn” och går på randonnéebindningar. (se gärna mer under "Termer och begrepp för toppturer" finns i menyn till höger) Saknar du någon av dessa förkunskaper eller är osäker på din förmåga vill vi självklart hjälpa dig och du är välkommen att kontakta oss, använd gärna formuläret längst ner på denna sida.  

Program för veckan
Följande är ett normalprogram som kan komma att ändras med snöförhållanden, tidvatten, väder och vind.

Normalt är denna denna resa en vecka med 6 dagar skidåkning. För grupper som bokar hela båten privat kan vi genomföra resan med utökat antal skiddagar och på egna datum. 

Dag 1
Resdag (normalt en Söndag, se datum till höger)
Vi möts i Longyearbyen där vi går ombord på båten som är vårt hem för veckan. Incheckning på båten från kl 15.
Efter en kort genomgång av rutinerna på båten kastar vi loss och seglar ut på en veckas äventyr bland fjäll och fjordar. 

Till Longyearbyen går det flyg från flera flygplatser i Europa. För dig som bor i Sverige går det att flyga med bland andra www.sas.se eller www.norwegian.com 

Dag 2-7
Vi gör olika toppturer varje dag. Vilka turer vi gör beror på flera faktorer. Vind, tidvatten, snöläget, lavinfaran och vad gruppen har för önskemål. Er bergsguide bestämmer dagens topptur i samarbete med kapten ombord. Under veckan färdas vi genom fjordarna och spanar efter djurliv i havet och längs stränderna. 
Den som vill kan fiska från båten. Får man en större fisk kanske den passar att ta direkt in i köket för att ingå i kvällens fisksoppa. 

Dag 8
Hemresedag. Utcheckning från båten kl 10. 
Efter 6 dagar på skidor kommer vi åter till Longyearbyen.

För de som vill rekommenderas det att förlänga vistelsen och komma lite tidigare eller vara kvar i Longyearbyen någon dag extra.

Följande ingår 
• Guideservice av Auktoriserad bergsguide (UIAGM/IFMGA) hela veckan (6 dagar skidåkning)
• Lavinsäkerhetsutrustning för offpistskidåkning (transceiver, spade, sond)
• Säkerhetsutrustning för skidåkning på glaciär (rep, sele, mm)
• Båt med Kapten och besättning
• Boende på båten med frukost
• Lunchpaket för toppturerna
• Middagar ombord på båten
• Guidernas utrustning för isbjörnskydd (gevär, signalpistol, satelittelefon, radio)
• Underbara toppturer med havsutsikt

Ej inkluderat 
• Flyg/transport till Longyearbyen, Svalbard
• Personlig utrustning för toppturer

 

Erbjudande för 2024:

Om du bokar resan senast 4 månader innan så ingår ett 16 veckors träningsupplägg speciellt framtaget för denna resan av vår licenserade personliga tränare 

Antal dagar: 8 dagar inklusive resdagar. 6 dagar skidåkning, 7 nätter boende ombord på båten.

Pris: 47 500sek per person i grupp om minst 8 gäster. Kontakta oss för bokning av privat grupp.

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.