Våra hemliga guldkorn – Honshu powder trip, Japan


Japan har sedan flera år varit på "allas" läppar som den stora destinationen för puderåkning. Ryktet (får vi säga myten) är på inget sätt fel. Men det finns mer åkning än Niseko på den norra ön Hokkaido. 
 
Honshu är huvudön i Japan (den stora ön där Tokyo och andra stora städer ligger). Vi har haft förmånen att utforska stora delar av denna underbara ö på jakt efter puderåkning. På Honshu finns både mindre skidorter och några ganska stora. 
 
Efter att ha sett utvecklingen på den norra ön med växande liftköer och mer konkurrens om pundersnön har vi valt att inte presentera ett program där vi avslöjar exakt vilka orter vi åker till på Honshu. Du får helt enkelt lika på oss och det fakum att vi har samma mål som du – vi vill åka bra puderåkning och uppleva genuin japansk kultur. Se bilderna till höger så förstår du.
 
Våra resor till Honshu är primärt för grupper där deltagarna bokar in sig gemensamt. En lagom grupp är 3-6 gäster + bergsguide. Är ni fler än 6 personer bör vi vara 2 bergsguider som jobbar ihop så att vi kan få lagom stora grupper. 
 
 
Puder från liften, kryddat med toppturer 
Det går att åka ospårat puder från liften varje dag, bara man väljer rätt skidort dag för dag. Men, vi får ut så mycket mer av skidorterna om vi kan gå upp på toppar runt omkring skidorterna eller gå tillbaka från något av de många fina åken som inte slutar vid en lift. Därför vill vi att alla som åker med oss har skidor med turbindningar och stighudar. Är ni en grupp som vill göra denna resa utan att gå på stighudar går det att anpassa efter era önskemål.  

Förkunskaper
Åkningen är generellt ganska snäll och tack vare all fin lössnö och moderna skidor inte så krävande jämför med offpist i Alperna. Vi vill dock att du har erfarenhet av att åka offpist. Det du behöver kunna om att gå på stighudar kan vi lätt lära dig på plats, bara du har åkkunskaper. Graden av ansträngning och längden på toppturerna kommer vi helt att anpassa efter er i gruppen. Åkningen är generellt ganska snäll och tack vare all fin lössnö och moderna skidor inte så krävande jämfört med offpiståkning i Alperna. Vi vill dock att du har erfarenhet av att åka offpist. Det du behöver kunna om att gå på stighudar kan vi lätt lära dig på plats, bara du har åkkunskaper. Graden av ansträngning och längden på toppturerna anpassar vi efter gruppen.    

Skidor
Om du inte har egna skidor så rekommenderar vi att du hyr utrustningen här hemma och tar med. På plats i Japan kan det rent logistiskt vara svårt att lämna tillbaka skidorna där du hyrde dem.  

Ska jag ha turbindningar och stighudar? 
Detta är inte en topptursresa och 99 procent av gångerna åker vi direkt ifrån liftarnas avstig. Trots detta ser vi gärna att du har turbindningar på dina skidor och stighudar med för att vi ska kunna vara flexibla och kunna nå bättre åkning. Det kan till exempel handla om att vi går tillbaka en eller två kilometer på plant underlag efter att ha åkt dagens sista åk. Eller så går vi uppför i 10 minuter för att komma till ett extra fint snöfält. Vi rekommenderar en fetare skida (cirka 100 mm i midjan eller mer), med stabil turbindning (till exempel marker F10, Baron, Duke, även Diamir och Dynafit fungerar bra) samt stighudar.

Behöver man visum till Japan? 
Nej. 
 
Program för resan anpassas efter gruppen men ett normal resa ser ut så här.

Dag 1

Avresa från Europa (eller var någonstans i världen du reser ifrån)

Dag 2
Ankomst och samling i Tokyo, vidare transport med shinkansen (snabbtåget) eller minibuss

Dag 3 – 9
7 dagar puderåkning på flera olika orter + bad i Onsen (varma källor), japansk kultur och god mat.
Dag 10
Hemresa 
 

  
 
För mer information, ring Andreas på 070 2494700, eller maila info@mountainguide.se  

Antal dagar: 10 dagar, resa inräknad. 7 dagar skidåkning, 8 nätter boende

Pris: På förfrågan

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.