Skidåkning på sommaren – pudersafari i Chile

Sommarskidåkning får mig att tänka på vinterbad. Kul grej och något man vill ha provat, men kanske inte gör varje år. Vi har hasat runt på glaciärer i både Saas Fee, Stryn, Tignes och Stubaital och skrattat åt det faktum att vi åker skidor mitt i sommaren. Men handen på hjärtat – det var inte så bra. 

Sydamerika är däremot något helt annat. Eftersom det ligger på södra halvklotet är det vinter där när vi har sommar. Lägg till detta bergskedjan Anderna som löper längs med Sydamerikas Stillahavskust genom Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile och Argentina för att sluta längst ner i söder vid Kap Horn. Högsta toppen Acconcagua är 6960 meter hög. Anderna är totalt 750 mil och bildar världens längsta bergskedja. 

Offpistskidåkning från lift, catskiing och lite på stighudar
Det finns många skidorter i Chile. Av dessa är bara vissa intressanta att besöka – de som har terräng och fallhöjd som ger bra åkning. Vi kommer att åka till fem olika skidsystem och en catski-skidort. Catskiing är skidåkning från en ombyggd pistmaskin som fått en hytt bak och fungerar som vår privata lift.
På flera av orterna finns det möjlighet till helikopterskidåkning och det kan läggas till resan om gruppen önskar.

Vädersystem och snö
Vädret i Chile domineras av perioder med soligt klart väder och perioder med stora snöstormar som ofta för med sig mycket snö. Snöstatistiken visar att det kommer 6-8 meter per vinter, men det kan variera stort mellan åren och olika skidorter. Därför tycker vi att det är bra att få in flera skidorter i programmet.

Utrustning
Vi åker så mycket vi kan från liftarna, men vill att alla deltagare ska ha skidor med turbindning och stighudar. Då kan vi nå åk som ligger lite längre bort och tar oss till platser som inte alla andra når.

Små grupper ger bättre skidåkning

Vi är max 6 skidåkare per bergsguide. Av erfarenhet vet vi att större grupper inte ger lika bra åkning och vår flexibilitet minskar avsevärt. 
För att kunna hitta boende på rätt ort tar vi emot max två grupper åt gången.

Nivå – snowboard respektive skidor
Den här är en renodlad offpistresa för dig som har tidigare erfarenhet av offpist och har nått medel till avancerad nivå. För dig som är i början av offpistkarriären arrangerar vi offpist-introresor där vi går igenom allt från grunden. Av åktekniska skäl väljer vi att ha separata grupper för snowboardåkare och skidåkare. Kontakta oss på info@mountainguide.se om du inte hittar det du söker i programmet eller om du är osäker på din nivå.

Hyra av utrustning
Eftersom vi åker till flera olika skidorter och byter boende under veckan råder vi alla gäster som behöver hyra skidor respektive snowboard att göra det hemma i förväg och ta med sig utrustningen från Sverige.

Program för resan
Följande program beskriver resan i stort. Antalet dagar kan anpassas för sällskap som bokar sig som en grupp. Vilka skidorter vi åker till vilken dag beror på var snön är bra.

Dag 1
Resdag, avresa från Sverige/Europa.
Det är denna dag som anges som startdatum vid bokning.

Dag 2
Ankomst till Santiago och vi åker vidare med bil/minibuss till Farellones, cirka 1,5 timme från flygplatsen.

Dag 3
Första skiddagen då vi bekantar oss med åkningen i något av de fyra skidsystem som finns nära vårt boende. Under dagen har vi även utbildning i hur vi söker med lavinutrustningen.
I området ligger Farellones (där vi brukar bo), Valle Nevado, La Parva och El Colorado inte längre bort än 30 minuters bilresa. Alla skidsystem är länkade till varandra med liftar.

Dag 4
Förhoppningsvis har tröttheten från resan lagt sig och vi kan höja tempot lite. Det finns många fina åk att göra. Beroende på hur länge det var sedan senaste snöfallet kan det vara värt att gå lite på stighudar för att komma till rätt åk. 

Dag 5
Mer offpistskidåkning står på dagordningen. Om gruppen vill går det att köra helikopterskidåkning från ett par av orterna, för att komma längre in i bergen. 

Dag 6
Vår fjärde och sista skiddag i området. Efter dagens åkning kör vi norrut till Los Andes. Det brukar passa att köra ner från bergen och äta middag i Santiago och sedan köra vidare de sista 8 milen på motorvägen upp till Los Andes.

Dag 7
Dagens skidort är Portillo. Här finns brant skidåkning nära gränsen till Argentina. På den övre delen av berget finns ett slags lustiga knappliftar som tar fem personer åt gången. Helt klart en upplevelse. Det vackra sjön och det stora gula hotellet, som var lyxigt när det byggdes, är en imponerande syn. En dag är lagom tid att vara här.

Dag 8
Catskiing! Idag ska vi till Cat Ski Arpa. Detta är en upplevelse som saknar motstycke i skidvärlden. Vi vill inte beskriva det mer ingående, då förstör vi en del av det.

Dag 9
Vår sjunde och sista skiddag. Vi har sparat denna som en flexibel dag där vi kan samråda om vad vi vill göra. Topptur, en till dag med catskiing eller åka upp till Portillo. Det är upp till oss att bestämma. Efter dagens åkning kör vu söderut till Santiago där vi sover sista natten.

Dag 10
Hemresa.
För de som vill och har tid rekommenderas att stanna några dagar i Santiago innan ni åker hem.

Gruppstorlek
5-6 personer

Utrustning
Personlig utrustning som du behöver ha med dig, den ingår inte:
• Skidutrustning, inklusive skidor med bindning för toppturer och stighudar
• Skidryggsäck

Följande ingår i priset
• Professionell vägledning och instruktioner av auktoriserad bergsguide (UIAGM/IFMGA)
• Sju dagar skidåkning
• Säkerhetsutrustning för offpistskidåkning (transceiver, spade, sond)
• Boende inklusive frukost, 8 nätter
• Del i dubbelrum på hotell
• Alla transporter under veckan, även transfer till och från flygplatsen

Ej inkluderat
• Flygresa till Santiago de Chile
• Luncher och middagar
• Liftkort
• Försäkring för offpistskidåkning

 

 

Antal dagar: 7 dagar skidåkning, 8 nätter boende

Pris: 32 900 kr

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.