Offpistskidåkning i Japan – puder, sushi och Onsen

Video
Bilder

Puder, god mat, bad i varma källor och skidäventyr i vacker skog är vad som väntar på Hokkaido i Japan. Tack vare kalla vindar från Sibirien och norra Kina kommer det otroliga mängder snö på Japans norra ö Hokkaido varje vinter. Det snöar runt 15 meter per säsong. Så packa skidglasögon och feta lagg och följ med oss på puderfrossa i Japan.En skidsafari runt Hokkaido

Vårt mål med resan är att besöka flera skidorter och plocka russinen ur kakan. Avståndet mellan många av orterna är korta och genom att vi bor på tre olika platser hinner vi med flera skidorter i olika områden.

 

Puder från liften, kryddat med toppturer
Det går att åka ospårat puder från liften varje dag, bara man väljer rätt skidort dag för dag. Men, vi får ut så mycket mer av skidorterna om vi kan gå upp på toppar runt omkring skidorterna eller gå tillbaka från något av de många fina åken som inte slutar vid en lift. Därför vill vi att alla som åker med oss har skidor med turbindningar och stighudar. Är ni en grupp som vill göra denna resa utan att gå på stighudar går det att anpassa efter era önskemål. 

Om Hokkaido 
Hokkaido är Japans nordligaste ö och nås smidigast via 1,5 timmes inrikesflyg från Tokyo, även om det också finns en biltunnel från huvudön. Hokkaido är till ytan som två gånger Schweiz. Sapporo, den största staden på Hokkaido, är kanske mest känd för oss skidåkare från vinter-OS 1972. Hokkaido är Japans främsta jordbruksområde. Här produceras mest ris och fisk i hela landet, det odlas även mycket grönsaker. Det finns många orörda skogar på Hokkaido och ön är den del av Japan som är glesast befolkad även om antalet invånare på ön är cirka 5,7 miljoner. Det finns sex nationalparker och tolv naturreservat och ön är ett populärt resmål för japanerna, framför allt på sommaren. På ön finns mer än 80 skidorter och även om många av dessa är små och inte av något större intresse finns det gott om bra skidåkning.    

Förkunskaper
Åkningen är generellt ganska snäll och tack vare all fin lössnö och moderna skidor inte så krävande jämfört med offpist i Alperna. Vi vill dock att du har erfarenhet av att åka offpist. Du behöver kunna om det behövs, gå på stighudar. Det kan vi lätt lära dig på plats, bara du har åkkunskaper. Graden av ansträngning och längden på toppturerna kommer vi helt att anpassa efter er i gruppen.

 

Skidor
Om du inte har egna skidor så rekommenderar vi att du hyr utrustningen här hemma och tar med. Det går också att hyra skidor på plats i Japan. Då hyr du dem på Rhythm Sports i Niseko och lämnar tillbaka dem på flygplatsen där de budas tillbaks till butiken. Budavgift plus en extra dags hyra under tiden de budas tillkommer utöver hyrpriset för denna lösning.

 

Ska jag ha turbindningar och stighudar?
Detta är inte en topptursresa och 99 procent av gångerna åker vi direkt ifrån liftarnas avstig. Trots detta vill vi att du har turbindningar på dina skidor och stighudar med för att vi ska kunna vara flexibla och kunna nå bättre åkning. Det kan till exempel handla om att vi går tillbaka en eller två kilometer på plant underlag efter att ha åkt dagens sista åk. Eller så går vi uppför i 10 minuter för att komma till ett extra fint snöfält. Vi rekommenderar en fetare skida (cirka 100 mm i midjan), med stabil turbindning (till exempel marker F10, Baron, Duke, även Diamir och Dynafit fungerar) och stighudar.

 

Behöver man visum till Japan?
Nej.

Program för resan
Följande program beskriver resan i stort. Antalet dagar kan anpassas för sällskap som bokar sig som en grupp. Vilka skidorter vi tar vilken dag beror på var snön är bra. 

Dag 1
Resdag, avresa från Sverige/Europa.
Det är denna dag som anges som startdatum vid bokning. 

Dag 2
Ankomst till Sapporo, därifrån åker vi vidare med bil/minibuss till Niseko.
Samling på Chitose 16.00.

Dag 3 
Första skiddagen då vi bekantar oss med puderåkningen i Niseko/Hirafu. Vi utforskar alla fina rännor och grytor på alla sidor av berget. Under dagen har vi även utbildning i hur vi söker med lavinutrustningen. Efter skidåkningen är det givet med en kall öl i närliggande Onsen. Få saker går upp mot att ligga i naturligt varma källor och titta på snöfallet efter en bra skiddag.             

Dag 4 
Förhoppningsvis har tröttheten från resan lagt sig och vi kan höja tempot lite. Det finns många fina orter nära Niseko och det kan vara av värde att besöka någon av dessa redan idag. Vi åker vidare mot Kiroro och sover i Otaru.

Dag 5
Skidåkning i Kiroro, sover i Otaru

Dag 6
Mer skidåkning i Kiroro innan vi åker vidare mot Furano. 

Dag 7
Första dagen i området runt Furano. Här ligger topparna och orterna på högre höjd och även om fallhöjden är densamma är snön ofta torrare och luften kallare. Även här finns varma källor och utsökt mat. Det som förvånat oss mest i Japan är inte bara skidåkningen utan även maten som är helt underbar.  

Dag 8
Möjligheterna för toppturer såväl som liftburen offpistskidåkning är även här otroliga. Vi tar dagarna som de kommer och anpassar oss efter gruppens önskemål och vädrets makter.  

Dag 9 
Vår sjunde och sista skiddag. Efter skidåkningen reser vi mot Sapporo där vi äter middag och sover sista natten. 

Dag 10 
Hemresa.
För de som vill och har tid rekommenderas att stanna några dagar i Tokyo på vägen hem. 

 

Gruppstorlek
4-6 personer 

Utrustning 
Följande personliga utrustning behöver du ha med dig, denna ingår inte i resans pris:
• Skidutrustning 
• Skidor med bindning för toppturer
• Skidryggsäck

Följande ingår i priset 

• Professionell vägledning och instruktioner av auktoriserad bergsguide med 7 dagars skidåkning
• Säkerhetsutrustning för offpistskidåkning (transceiver, spade, sond)
• Boende inklusive frukost, 8 nätter 
• Del i dubbelrum på hotell samt några nätter på traditionellt japanskt pensionat
• Alla transporter under veckan
• 16 Veckors träningsprogram framtaget speciellt för resan av lic PT

 

Ej inkluderat
• Liftkort (kostar cirka 250-550 kr per dag beroende på ort)
• Lunch och middag
• Flygresor till och från Sapporo
• Försäkring för offpistskidåkning

 

Priser för privata grupper
Är ni en grupp på 5-6 personer som vill boka privat och åka med egen bergsguide hjälper vi er gärna med detta. För andra storlekar på grupper eller om ni har speciella önskemål på boende eller antal dagar med skidåkning får ni gärna kontaka oss på info@mountainguide.se 

Ser det fullbokat ut på våra avgångar kan vi ofta ändå ordna en resa för en privat grupp! 

 

 

Kommentarer från deltagare
Här är några kommentarer från deltagare som vi är extra stolta över.

 

Review of Skiing in Japan with Mountain Guide Travel

Go - go to Japan and go with Mountain Guide Travel
So far I have skied with Mountain Guide Travel on three different trips.
Two have been in the far North of Sweden and one in Japan. All of them have been fantastic but, and there is always a but, Japan was my true love. The powder is amazing, the tree skiing is an experience that has to be experienced and the people are great. Andreas was a great guide and ensured that we enjoyed ourselves on and off the snow, with hosting skills that matched those of his guiding. Everyone felt included, the team was a team and laughter was one of the main themes….after powder.

 

On the snow:
I just loved skiing in Japan. The powder was ridiculous in both its quantity and lightness, the hikes short, the lack of tracks fantastic and the general fun unmatched. This is without adding in a joys of tree skiing. All at a height that means you are rarely panting and can pretend that you are a lot fitter than you really are. The fact that every person in all the pictures have huge grins says it all. Truly great fun skiing.

 

Off the snow:
Having never been to Japan, I just fell in love with the country. Andreas and the Mountain Guide Travel crew know the areas around superbly and were able to bring us to some brilliant Onsens and restaurants. Not necessarily the flashiest or newest but some of the best, giving you authentic experiences and amazing memories.

 

Overall:
Just go. It can be addictive but you will never regret it. I had a fantastic time and yearn to get back (the count down to Jan 14 is underway.) The people are great, the snow is amazing and the experience is unforgettable (in case you weren’t sure, I enjoyed myself!)

/ Emmet Hogan

*******

My Japan reviews:
http://www.youtube.com/user/Nothingbutpowdersnow?feature=watch
Filmer av Henrik Bonnevier som har åkt med oss i Japan 5 år på raken.

******* 

 

Antal dagar: 7 dagar skidåkning, boende 8 nätter

Pris: 32 900 kr per person i öppen grupp med minst 4 deltagare år 2025 - vi önskar er bokning innan Oktober 2024