Bestig Matterhorn – skräddarsytt upplägg

Av Alpernas alla toppar över 4000 meter är Matterhorn ett av de svåraste bergen att bestiga. Även den så kallade normalleden Hörnli ridge (Hörnligrat på tyska) är lång, brant och krävande.

Matterhorn är majestätiskt vackert, men ska inte underskattas. Att bestiga dess topp är en utmaning som kräver mycket förberedelser och träning.

Graden på normalleden är AD, det innebär mycket långa sektioner med lättare men ihållande klättring och några passager med brantare klippklättring till grad 4+ (svensk grad). Ledens totala längd är cirka 1600 meter och på den sträckan är det 1200 meter stigning. 

Vår metod att göra Matterhorn
Vi tar gärna med dig som gäst på Matterhorn. Men vi vill göra det på rätt sätt och med inställningen att vi ska göra det säkert. Vi ser bestigningen av ett berg som en milstolpe i en lång resa. En resa där vi längs hela vägen lär oss saker, har roligt och utvecklas. 
Vi tar bara med en gäst per bergsguide på Matterhorn och vi vill gärna vara två guider som klättrar med varsin gäst så att teamen kan stötta varandra men ändå kan röra sig oberoende av varandra.

Upplägget för vecka
Beroende på just dina förkunskaper och din erfarenhet lägger vi upp ett program för dig. Har du ingen tidigare erfarenhet av klättring bör du vara beredd på att det kommer att vara en resa på minst 1,5 år innan du är mogen att bestiga Matterhorn.  

Förkunskaper
Först och främst behöver du ha mycket god kondition. Klättringen är lång och krävande samt på hög höjd.
Du bör ha gått en kurs i klippklättring (kan göras i Sverige) för att få grunderna i rep- och säkringsteknik. Efter det ska du gärna ha klättrat en del utomhus. Detta kan med fördel kompletteras med klättring inomhus under vintern för att få ett effektivt rörelsemönster på brant klippa.
Matterhorn ska inte heller vara din första topp över 4000 meter i Alperna. Detta är inte Kilimanjaro och meriter från liknande berg är bra att ha, men de tar dig inte hela vägen.
Du ska ha klättrat minst 2 andra 4000-meterstoppar och gjort minst 2 klätterturer av liknande svårighetsgrad som Matterhorn (AD eller svårare).

Grundprogram
För dig som har förkunskaperna ovan är detta ett exempel på en vecka med 5 dagar klättring:

Dag 1
Resdag, ankomst till Zermatt.

Dag 2
Första klätterdagen, vi gör en tur som är cirka 400 meter lång, grad 3-4 på runt 3000 meters höjd. Till exempel Rifelhorn.

Dag 3
Andra klätterdagen, vi klättrar något längre, men i samma svårighetsgrad. Klättring upp till cirka 3500 meters höjd.

Dag 4
Vi gör en större topp på över 4000 meter för att acklimatisera oss till höjden.

Dag 5
Vi går upp till Hörnlihyttan.

Dag 6 
Tidig start. Bestigning av Matterhorn.

Dag 7
Hemresa

 

Följande ingår i priset
• 5 dagar klättring med professionell vägledning och instruktioner av auktoriserad bergsguide
• 6 nätter boende, varav 2 nätter på Hotell i Zermatt, del i dubbelrum, enkelrum kan om möjligt ordnas mot tillägg
• Boende i bergshyttor, 4 nätter
• Frukost
• Middag då vi är uppe på hyttorna bland bergen
• All klätterutrustning (se ovan)

Följande ingår inte
• Luncher
• Middagar då vi är i Zermatt (se program ovan)
• Dryck
• Liftkort
• Resa till/från Zermatt 

 

Erbjudande för 2024:

Om du bokar resan senast 4 månader innan så ingår ett 16 veckors träningsupplägg speciellt framtaget för denna resan av vår licenserade personliga tränare


Kontakta oss

Hör av dig med dina frågor via formuläret nedan så hjälper vi dig med ett eget program för att ta dig till toppen av Matterhorn.

Antal dagar: 5 dagar kurs och klättring, boende 6 nätter.

Pris: 52 450 kr

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.