Offpistskidåkning i Iran – annorlunda upplevelser

 

Det kan framstå som en befängd idé att åka till en totalitär stat i Mellanöstern för att åka offpistskidåkning. Men detta är en resa som både kommer att ge otroliga skidupplevelser och nya insikter i en annorlunda kultur. 

Iran är säkert att resa i och det finns en otrolig gästfrihet och vänlighet hos iranierna. Förutom all bra offpistskidåkning kommer du att få uppleva spännande kultur och en hel del fördomar kommer att ifrågasättas.

Planen för veckan är flexibel och kommer att ge sex dagar skidåkning fördelad på orterna nedan beroende på snö och väder.

Nyheter inför säsongen 2016
Det politiska läget i Iran har förbättrats avsevärt senaste åren. Efter att ha haft ett uppehåll på ett par år är vi nu åter beredda att resa med grupper till Iran. Vi måste dock fortfarande vara ute i god tid med ansökan om visum och vara medvetna om att detta inte är ett vanligt resmål. 

Offpist från lift med lite skitouring
De skidorter som finns här erbjuder mycket och bra offpistskidåkning och vi kommer att åka huvudsakligen direkt från lift. Vissa åk kräver att vi går en bit från liften med skidorna på ryggsäcken. Vi vill att alla har randonnéebindningar på sina skidor och stighudar. På så sätt är vi flexibla och kan gå kortare turer från toppen av liften om det skulle behövas.

Om Iran
Iran har 70 miljoner invånare och är nästa 4 gånger så stort som Sverige till ytan. De finns fyra skidorter som är lite större och vår ambition är att hinna besöka samtliga. Dizin, Shemskah och Darbandzar ligger nära varandra och det är här vi börjar veckan. Tochal ligger just norr om Tehran och erbjuder åkning med utsikt över staden.

Förkunskaper
Du ska ha erfarenhet av offpistskidåkning men behöver inte vara avancerad åkare. Du ska ha med utrustning för toppturer men vi kommer inte att göra svåra turer så du behöver inte ha mycket erfarenhet av toppturer och skitouring. Det räcker att du har gått någon kortare tur och är bekant med utrustningen.

Program för veckan

Dag 1
Flyg till Teheran och vidare med taxi till Dizin där vi börjar veckan.

Dag 2
Vi börjar i Dizin som är den största skidorten i Iran och ligger 12 mil från Tehran i Gajerehregionen. Här finner vi en lång säsong med skidåkning från slutet av november till maj. Vi åker på hög höjd ovanför trädgränsen. Här har vi vår första skiddag och åker offpist direkt från liften i Dizin. Terrängen är böljande och vacker med många kul formationer att leka bland.

Dag 3
Andra skiddagen förläggs även den till Dizin och vi fortsätter att upptäcka åken nära liftarna i Dizin. Om snöläget kräver det går vi en kortare tur för att komma till bra snö. På denna resa vill vi att du har randonnéebindning och stighudar till dina skidor så att vi kan komma åt den extra fina åkningen på ett enkelt sätt. Vi kommer dock bara gå kortare turer och du behöver inte ha tidigare vana av att gå på topptur. Bergsguiden går igenom det ni behöver kunna.

Dag 4
Shemshak är den andra största skidorten efter Dizin och öppnade redan 1958. Ligger på höjd från 2550 meter över havet till 3050 meter och åkningen är något brantare än i Dizin. För att komma till Shemshak tar vi liften upp i Dizin och åker sedan taxi över till Shemshak. Dagen avslutas med taxi tillbaka och ett sista åk för dagen ner till hotellet i Dizin.

Dag 5
Vi gör en skidtur från toppen i Dizin över till Darbandzar. På vägen har vi underbar utsikt och kan se ända bort till Mt Damavand, en slocknad vulkan som är det högsta berget i Iran, se bilderna till höger. Turen ger ett långt fint åk ner till Darbandzar, därifrån åker vi taxi tillbaka och avslutar åter med att åka skidor ner till hotellet i Dizin.

Dag 6
Detta blir vår sista dag i Dizin. Det finns många fina åk kvar att göra här. Några som vi kan göra direkt från liften och några vi går en bit med stighudar för att komma åt. Det finns även åk som avslutas nere i Dizin by och därifrån tar vi taxi tillbaka till hotellet. Efter dagens skidåkning åker vi taxi till vårt hotell i norra delen av Teheran för att åka skidor i Tochal sista dagen.

Dag 7
Sista dagen har vi full flexibilitet, självklart dock inom ramen för Guds vilja (Insha'Allah).
Grundplanen är att åka i Tochal som ligger 1 mil norr om Teheran. En gondol går upp till 3963 meters höjd och några liftar här uppe ger åkning på hög höjd. Tochal är den femte högsta skidorten i världen och säsongen sträcker sig från december till maj. Från toppen har vi utsikt över både Mt Damavand och ner över Teheran. För den som hellre vill går det att avstå den sista skiddagen för att hinna se mer av staden.

Dag 8
Transport till flygplatsen i Teheran för hemresa.

Utrustning
Vi rekommenderar halvfeta skidor med randonnéebindning + stighudar. Det blir så mycket åkning som möjligt direkt från liften, lite skitouring kan också bli aktuellt. Vi rekommenderar en skida med 90-95mm i midjan och randonnébindning, tech-bindning typ Dynafit, Plum eller liknande.

Säkerhet
Då detta är ett område där vi inte kan förvänta oss hjälp från fjällräddning på samma sätt som i Alperna behöver vi vara extra försiktiga med var och hur vi åker. Det grundläggande säkerhetsarbetet baseras självklart på bergsguidernas erfarenhet och kunskap men förutom detta har vi en del utrustning som vi inte normalt har med oss. Satellittelefon, extra sjukvårdsutrustning som samsplint, bandage etc finns med till alla grupper på denna resa.
Vi har även läkare i Sverige som vi kan kontakta för medicinsk rådgivning om det skulle behövas. Iran är i dagsläget ett stabilt land att resa till. Vi på Mountain Guide Travel håller oss uppdaterade på läget i regionen och innan avresa gör vi en noggrann avstämning med ambassaden samt Utrikesdepartementet för att säkerställa att förutsättningarna för en säker resa är gynnsamma. Skulle en konflikt blossa upp i området, och det gör att vi inte kan säkerställa er säkerhet, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan. Om så skulle vara fallet får du pengarna tillbaka eller möjlighet att boka om dig till någon av våra andra resor.

Lokala traditioner och lagar
Alkohol är förbjudet. Det kommer med andra ord att vara en vit vecka i flera bemärkelser. 
Alla kvinnor måste bära slöja för att dölja håret. Uppe i skidorterna fungerar mössan bra eller att bara fälla upp luvan på skidjackan. I större städer som Teheran och på offentliga platser är det extra viktigt att respektera och följa lokala traditioner och lagar.

Flyg till Teheran 
Flyg ingår inte i priset för resan men vi hjälper dig med bokning och visum. Direktflyg tur och retur från Stockholm till Teheran finns med Iran Air. Biljetter finns att köpa genom Seiro Safar som är den resebyrå vi samarbetar med. Reser du från annan ort än Stockholm kan de även hjälpa till med bokning av flyg från den ort du reser ifrån.

Följande ingår 
• Guidning av auktoriserad bergsguide (UIAGM/IFMGA) hela veckan (6 dagar skidåkning)
• All säkerhetsutrustning för offpistskidåkning (transceiver, spade, sond)
• Transfer till och från flygplatsen
• Hotell med frukost 7 nätter (i priset ingår boende i dubbelrum, enkelrum kan om möjligt ordnas mot tillägg)
• Storslagen offpistskidåkning i en annorlunda kultur

Ej inkluderat 
• Flyg till Teheran
• Luncher och middagar
• Liftkort (köps dag för dag på de skidorter vi åker på, kostar 100-200 kr/dag)
• Avgift för ansökan om visum till iranska ambassaden, cirka 500 kr (vi hjälper er med administration av denna)
• Försäkring för offpistskidåkning

Gruppstorlek
Minst 5, max 6 personer per bergsguide


Är ni en grupp som vill boka resan kan vi sätta upp nya datum och arrangera denna resa när det passar er. Vänligen kontakta oss på info@mountainguide.se för mer information.

Antal dagar: 6 dagar skidåkning, boende 7 nätter

Pris: På förfrågan, minst 5 personer

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.