Sail and ski – toppturer från segelbåt på Lyngen, Norge

Video
Bilder

Långt upp i Nordnorge ligger en halvö som heter Lyngen. På denna halvö, samt öarna omkring, reser sig en rad vackra fjäll ur havet och bildar underbara förutsättningar för toppturer. Utsikten över fjordarna är obeskrivlig och fjällens form bjuder på underbar offpistskidåkning.

För att krydda till det hela lite extra bor vi på en stor segelbåt. Den är också vårt transportmedel mellan topparna, toppar som vi tar oss upp på för egen maskin och sedan åker skidor nedför. Närmare naturen och dess element än så här är svårt att komma.

Se vår film från tidigare tur på 
https://www.youtube.com/watch?v=bOUQ1vG7buM


Om båten
Se vår infosida om båten och boendet i menyn till höger.

Gruppstorlek
På denna resa tar vi max 8 gäster ombord. Vid grupper upp till 6 gäster går vi i grupp med en bergsguide. Vid grupp om 7 eller 8 gäster tar vi in en extra guide och går i grupper om max 4 gäster och en bergsguide.
För att kunna genomföra till det pris som anges här behöver vi minimum 6 gäster. 
Är ni en grupp som vill boka er privat får ni gärna kontakta oss för prisförslag via info@mountainguide.se

Program för veckan
Följande är ett normalprogram som kan komma att ändras med snöförhållanden, tidvatten, väder och vind.

För grupper som bokar privat kan vi genomföra veckan lördag-lördag. Då kommer vi att göra en kortare tur på fredagen och avsluta i Tromsö på fredag kl 14. Sista kvällen bor vi då på hotell i Tromsö innan vi flyger hem på lördagen.  

Dag 1, torsdag

Resdag och ankomst till Tromsö. Vi möts i Tromsö där vi blir välkomnade ombord av vår skeppare. Segelbåten ligger i Tromsö hamn dit du lätt tar dig med taxi eller flygbussen från flygplatsen. Kliv av flygbussen vid Rika hotell och du är 70 meter från båten. Du är välkommen ombord från kl 16.00.

Bergsguiden finns på plats och vi lastar in alla saker och installerar oss ombord.
När alla är på plats lägger vi ut från Tromsö och går mot Vanöya och Arnöya.

Dag 2, fredag

Vår första turdag med flera fina turalternativ av det lite lättare slaget på både Vanöya och Arnöya som ligger intill varandra. Vi startar veckan ganska lugnt för att vi ska få en bild av gruppen. Dagen bjuder på 600-700 höjdmeter. När vi kommer ner från turen väntar båten på oss och efter en fika går vi vidare mot Ulvöya.
Om kvällarna finns det möjlighet att fiska, utrustning finns ombord. Antingen fiskar du direkt från båten eller så tar du jollen eller kajaken på en kort tur.

Dag 3, lördag

Dagens tur går över ön Ulvöya. Vi börjar turen på samma sida som vi sovit och går upp på fjället för att åka skidor ner på andra sidan. Vi kommer ner till Hamnäs där båten möter upp. I Hamnäs kan vi proviantera. Natten tillbringar vi i hamn ombord på båten.

Dag 4, söndag

När vi vaknar i Hamnäs har vi flera turalternativ för dagen. Vi kan gå på tur rakt upp från hamnen, eller börja dagen med att segla 2 timmar till Koppangen. Där finns flera fina turer på upp till 1500 meter över havet. När vi kommer ner till båten har vi bara 1,5 timmars segling till Lyngseidet där vi äter middag och ligger kvar över natten.

Dag 5, måndag

Lyngseidet är största samhället på Lyngenhalvön. Dagens turalternativ är antingen Rörnestinden som reser sig 1041 meter över havet. eller Kavringtinden som är 1289 meter. Båda topparna ger underbar utsikt över havet på både östra och västra sidan om Lyngen. Eftermiddagens segling går över till Lyngens nordvästra sida där vi lägger i hamn i Norlenangen.

Dag 6, tisdag

Storgalten reser sig i sin skönhet rakt upp från hamnen och är vårt givna turalternativ för dagen. 1219 meter reser sig detta fina fjäll och ger underbar skidåkning. Målet för eftermiddagens och kvällens segling är Åldervika.

Dag 7, onsdag

Sista turdagen för veckan. Vi har vackra Ulltind framför skidspetsarna och ännu en underbar skidupplevelse med havsutsikt. Turen startar i Olderdalen och när vi åker ner på andra sidan är vi framme i Snarby. Båten har under tiden seglats runt av vår skeppare, som väntar på oss när vi kommer ner.

Seglingen för dagen går tillbaka till Tromsö som vi når efter cirka tre timmar. Sista natten sover vi vid kaj i Tromsö och får därmed en möjlighet att se staden med Nordens största utbud av barer per capita.

Dag 8, torsdag

Hemresedag. Utcheckning från båten senast kl 10.00

För de som vill går det bra att förlänga vistelsen och vara kvar i Tromsö någon dag extra.

Följande ingår 
• Auktoriserad bergsguide (UIAGM/IFMGA) hela veckan (6 dagar skidåkning)
• All säkerhetsutrustning för offpistskidåkning (transceiver, spade, sond, rep och sele)
• Segelbåt med skeppare
• Boende på båten med frukost, lunchpaket för toppturerna och middagar med tre rätter ombord på båten, 7 nätter
• Fiskeutrustning finns ombord
• Underbara toppturer med havsutsikt

Ej inkluderat 
• Flyg/transport till Tromsö
• Personlig utrustning för toppturer

Antal dagar: 6 dagar skidåkning, boende på segelbåt 7 nätter

Pris: 34 950 SEK per person (vid minst 6 deltagare)

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.