Offpiståkning på Elbrus i Kaukasus, Ryssland

På grund av det politiska läget har vi för tillfället inga resor inplanerade. 

Har du varit i Ryssland? Känner du någon som varit där? Och åkt skidor? Visste du att bergskedjan Kaukasus är som de extremare delarna av Alperna, fast ett snäpp värre? Åken är långa, branta och komplexa – glaciärer, couloirer och stighudar ingår när vi åker på Europas högsta berg Elbrus, 5642 meter högt. Liften i Elbrus, i kombination med grannorten Cheget, erbjuder radikal offpist på så hög höjd som 4100 meter över havet. Genuina kulturupplevelser och ryska lösningar på saker och ting garanteras, vi kan mycket väl vara de enda västerlänningarna i området.

Förutsättningar

För att vara ärlig – pisterna i Elbrus och Cheget är inte bra. Det innebär att den här resan spenderas helt offpist. På många av åken går det inte heller att traversera tillbaka till liften, när vi väl har börjat ett åk så måste vi ta oss hela vägen ner till dalbotten för att åka tillbaka med taxi. (Ja, det vill säga någon som råkar passera och vill tjäna några rubel.) Hur som helst, vad vi försöker säga är att åken är långa, delvis ordentligt branta och det finns i de flesta fall ingen reträtt när vi väl har börjat – om du inte vill gå upp igen förstås… Inte unikt för Ryssland kan man tycka, det är helt riktigt, det är väldigt likt åkningen i till exempel det franska offpistparadiset La Grave. Och, precis som för vår resa till La Grave så bör din offpistkarriär ha passerat nybörjarstadiet. Faktum är att du bör vara erfaren och behärska alla typer av snö. På tal om snö så kan man säga att man kan förvänta sig liknande förhållanden som i Alperna. Vi kommer att utnyttja liftar för de flesta av höjdmetrarna men att gå en bit på stighudar öppnar ger oss fler möjligheter så du behöver även ha erfarenhet av det.

Gruppstorlek, skidor och snowboards
Maximalt 6 åkare per guide ger oss större flexibilitet och bättre skidåkning. Priset baseras på minst 5 personer i en grupp. Vi välkomnar både brädåkare och skidåkare men vi blandar dem inte på den här resan.

Utrustning

Halvfeta till feta skidor med turbindningar och stighudar. Dina ingångna alpinpjäxor eller nya generationens styva turpjäxor, båda funkar, ta det du föredrar. Snowboardåkare måste ha med och ha erfarenhet av snöskor/approachskidor/splitboard och teleskopstavar. En sele behövs för glaciärer och firningar, en ryggsäck som det funkar att sätta bräda/snöskor eller skidor på och en hjälm, är som alltid en bra idé. ABS-ryggsäck rekommenderas och spade, sond och transceiver är ett krav. Utbudet av utrustning på plats är begränsat så se till att ta med allt du behöver från Sverige. 

Boende
Nåväl, det blir bättre och bättre för varje år. Motsvarar ungefär tvåstjärnigt boende i Alperna – varmt, torrt, rent och en smula
Faulty Towers…

Resa och upplägg
Många saker kan hända när man reser i Ryssland, en flygförsening inte minst (en annan parallell med Frankrike!). Vi tänker – det kanske inte är en dum idé att ta höjd för det redan från början genom att planera in en övernattning i Moskva på hemvägen. Att tyda kyrilliska bokstäver på tunnelbanekartan är trots allt spännande och att uppleva Röda torget live får en att återuppleva en livstid av nyhetsreportage.

Det krävs visum för att besöka Ryssland, för att söka måste du ha en inbjudan och ett intyg om reseförsäkring. Vi ordnar med inbjudan genom vår partner i Ryssland men det är viktigt att komma ihåg den. Att få visum tar tid – räkna med ungefär två månader.

Det kan ges tillfälle till heliskiing. Inget vi kan räkna med eller planera för men det kan övervägas om tillfället uppstår.

Flygplatsen för Elbrus/Cheget ligger i Mineralnye Vody (mineralvatten), därifrån åker vi med minibuss till byn Azau vid foten av Elbrus. Vi flyger dit på lördag, åker skidor/bräda söndag till fredag. Vi lämnar bergen för Moskva på lördag och återvänder hem på söndag. St Petersburg kan vara ett alternativ till Moskva.

Säkerhet
Eftersom Elbrus och Cheget ligger precis vid gränsen till Georgien så kan vi räkna med att det finns militärer i området. Att göra åk ner i gränszonen har medfört samverkan med militären och deras bemötande har alltid varit korrekt. Den allmänna säkerheten i området har inte upplevts som sämre än i Alperna. Visst försöker en del ryska grabbar att tränga sig i liftkön, men det är förvånansvärt vilken effekt lite kritik från oss västerlänningar har fått.

Ingår

• Guidning med internationellt certifierad bergsguide (UIAGM/IFMGA)
• Transfer mellan Mineralnye Vody flygplats och skidorten
• Alla transporter under veckan, inklusive taxi mellan skidorterna
• Hotell med frukost och middag på skidorterna (i priset ingår boende i dubbelrum, enkelrum kan ordnas)
• Magnifik natur och offpist i annorlunda kultur!
• Sele
• Äventyr!

Ingår inte
• Flyg till och från Mineralnye Vody
• Lunch och dryck
• Kostnader för visumansökan
• Liftkort, cirka 200 kr om dagen
• Försäkring för offpistskidåkning

Resans längd
Sex dagars skidåkning och stopp i Moskva på väg hem.

Utforska världen, åk med till Elbrus och Cheget, Europas nykomling inom radikal offpist!

Antal dagar: 9

Pris: Kontakta oss

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.