Offpiståkning i Gulmarg – Himalaya, Kashmir, Indien

 

Gulmarg är en unik skidort i Kashmir i Indien. Här finns en lift som går till 4000 meter över havet och självklart inga pistmaskiner. Själva byn ligger bland böljande ängar högt uppe på en platå på cirka 2700 meter. Tack vare sitt geografiska läge får Gulmarg några av de tyngsta snöfallen i området och anses vara den bästa skidorten i Himalaya. Långa åk i orörd miljö blir vardagsmat här kan man säga. Tankarna går osökt till alpbyn La Grave och visst finns det likheter. Men olikheterna överväger ändå. Detta är trots allt Indien och Kashmir. Den som reser hit får vara beredd på att det är otroligt olikt allt som du tidigare erfarit när det gäller skidorter. Att ha med utrustning för att kunna gå toppturer är till exempel ett måste då vi inte kan lita på att liften går varje dag. Den stora gondolen till toppen är väderutsatt och blåser det hårt är den stängd.
Säsongen sträcker sig från mitten av december till mitten av maj, men bästa tiden för riktigt djupt puder är i februari och början av mars.

Den otroliga åkningen och Indiens unika kultur ger en kombination du aldrig skådat tidigare. Sälla dig till den lilla, unika skara som har varit i Indien (!) och åkt offpist, inte bara för att det är en kul och enastående skidresa, utan för att det är bra offpistskidåkning också. 

Förkunskaper
Du ska ha erfarenhet av offpistskidåkning men behöver inte vara avancerad åkare. Du ska ha med utrustning för toppturer och vara bekant med din utrustning.

Program för veckan
Dag 1
Utresa från Sverige.

Dag 2
Ankomst till Indien. Inrikesflyg från Delhi till Srinagar, taxi till Gulmarg (cirka 1 timma med bil), ankomst till hotellet.

Dag 3-8
Sex hela dagar med guidad offpistskidåkning i Gulmarg. Oavbruten åkning i 2000 fallhöjdsmeter – varje dag, varje åk – om du orkar?!

Dag 9
Hemresa del 1 – taxi till Srinagar, inrikesflyg till Delhi. Övernattning i Delhi.

Dag 10
Hemresa del 2 – flyg från Delhi, ankomst Sverige.

Om du önskar stanna några dagar extra i New Delhi går det bra, men vänligen meddela oss detta i god tid.

Utrustning
Vi rekommenderar halvfeta skidor med turbindning + stighudar. Det blir så mycket åkning som möjligt direkt från liften men också en del skitouring. Vi rekommenderar en skida med 90-95 mm i midjan och randonnéebindning, till exempel Dynafit eller Plum.

Säkerhet
Jammu och Kashmir är Indiens nordligaste delstat och gränsar till Pakistan, Kina och Afghanistan. Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till delstaten (september 2011).

Vi på Mountain Guide Travel håller oss uppdaterade på läget i regionen och innan avresa gör vi en noggrann avstämning med ambassaden samt utrikesministeriet för att säkerställa att förutsättningarna för en säker resa är gynnsamma. Skulle en konflikt i området blossa upp och vi inte kan säkerställa er säkerhet förbehåller vi oss rätten att ställa in resan. Om så skulle vara fallet får ni pengarna tillbaka eller möjlighet att boka om er till någon av våra andra resor.

Gulmarg ligger nära gränsen till Pakistan och detta är ett område med hög militär närvaro. Oroligheterna har totalt sett varit små och attacker mot turister obefintliga men vi kommer att se den militära närvaron överallt. Vintern är dock en lugnare period då det är svårt för rebellerna att verka och de därför inte är närvarande i området på samma sätt.

Vi kan inte förvänta oss hjälp från fjällräddning som hemma eller i Alperna och därför behöver vi vara extra försiktiga med var och hur vi åker. Det grundläggande säkerhetsarbetet baseras självklart på bergsguidernas erfarenhet och kunskap men förutom detta tar vi med en del utrustning som vi normalt inte har. Bland annat satellittelefon, extra sjukvårdsutrustning som samsplint, bandage med mera. Vi har även läkare i Sverige som vi kan kontakta för medicinsk rådgivning om det skulle behövas.

Inkluderat
• Guidning av auktoriserad bergsguide (UIAGM/IFMGA) hela veckan (6 dagar skidåkning)
• All säkerhetsutrustning för offpistskidåkning (transceiver, spade, sond)
• Transfer till och från flygplatsen
• Hotell med frukost (i priset ingår boende i dubbelrum, enkelrum kan om möjligt ordnas mot tillägg)
• Storslagen offpistskidåkning i en annorlunda kultur

Ej inkluderat
• Flyg till och från Srinagar
• Luncher och middagar
• Liftkort, köps dag för dag och kostar cirka 150-250 rupier per åk (cirka 20-40 kr)
• Avgift för ansökan om visum till indiska ambassaden, cirka 500 kr
• Försäkring för offpistskidåkning
Gruppstorlek 4-6 personer, priset på hemsidan är beräknat på minst 5 deltagare/guide

Resa hit
Se undersidan "resa till Gulmarg" uppe till höger på sidan

Är ni en hel grupp som vill boka kan vi sätta upp nya datum och arrangera denna resa när det passar er. Vänligen kontakta oss på info@mountainguide.se för mer information.

 

Antal dagar: 10 dagar varav 6 dagar skidåkning

Pris: På förfrågan minst 5 deltagare

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.