Kurs i toppturer och ski touring kring Riksgränsen och Narvik

Video
Bilder

Toppturer på skidor är den underbara kombinationen av fjällvandringens vyer och stillhet, tillsammans med utförsåkningens action.
De kunskaper som krävs för att gå på toppturer på ett smidigt och säker sätt är i sig mycket omfattande och vi behöver både personliga färdigheter i skidåkning, generella kunskaper i navigation och vägval samt specifika kunskaper i till exempel lavinkunskap. Kort sagt – det finns mycket kul att lära på denna kurs. Vi lägger en vecka på att fördjupa våra kunskaper.

Målet med veckan är att du ska lära dig mer om toppturer och samtidigt ha otroliga upplevelser i storslagen miljö.

Platsen för denna kursvecka är normalt i området Abisko, Riksgränsen och Narvik. Är ni är en grupp kan vi anpassa oss till era önskemål och ge kursen i Alperna eller på andra platser i Skandinavien. Det går utmärkt att köra kursen i Chamonix, Zermatt eller varför inte på Lofoten eller Lyngen. 

 

Innehåll i kursen
• Utrustning för toppturer
Genomgång av olika typer av utrustning och för- och nackdelar med dessa.
Delar av detta gör vi självklart redan innan veckan så att alla har rätt utrustning när vi är på plats.

• Toppturstekniker
Att gå effektivt på stighudar och göra ”kickturns” och vändningar.

• Vägval uppför
Hur vi läggar ett spår uppför med avvägning mellan säkerhet och effektivitet.
Var och hur gör vi våra vändningar och vilka formationer vi ska undvika.

• Skidåkningsteknik i olika snöförhållanden.
Hur hanterar vi skare, vindpackad snö, kartong, betong och andra intressanta snötyper men även hur vi åker i pudersnö.

• Vägval utför
Hur vi hittar den bästa snön och hur vi väljer säkraste linjen.

• Turplanering
Hur vi redan på kartan lägger upp en tur och beräknar hur lång tid den kommer att ta.

• Navigation
Hur vi läser karta och kompass samt hur vi använder gps.

• Lavinkunskap för toppturer
Vi gräver i snön och tittar på olika skikt för att lära oss mer om laviner. Framför allt kommer vi att gå igenom hur vi bör lägga våra vägval uppför och utför för att minimera riskerna för laviner. Vi går även igenom de faktorer som ökar lavinfaran och vad vi ska titta efter för att undvika laviner.

 

Kursmål
Målet med kursen är att du ska få en bra kunskapsgrund för att gå toppturer på egen hand. Efter kursen ska du kunna planera och gå en tur tillsammans med andra som har samma kunskap.

 

Förkunskaper
Vi utgår från att du kan åka skidor och hanterar svarta pister, du behöver inte ha erfarenhet av offpistskidåkning även om det är bra ifall du har det. Du behöver inte ha erfarenhet av toppturer sedan tidigare. Tveka inte att kontakta oss om du är osäker på dina förkunskaper.

 

Program för veckan
Detta är programförslag för kursen. Om den arrangeras på annan plats kan det självklart bli annorlunda. Varje dag har vi en sammanfattning då vi stämmer av, drar slutsatser och lärdomar från dagen. Hela veckan anpassas till väder och du som deltagare blir delaktig i bergsguidens arbete med att följa vädret och välja rätt tur för dagen.

 

Dag 1 – söndag
Resa och Ankomstdag.
Ni bor i skidåkarrum på hotell Riksgränsen. Ni kan checka in från kl 15. Uppge ditt namn och att du ska va med på toppturskurs med Mountain Guide Travel så får du nyckel till rummet i receptionen.

 

 

Dag 2 – måndag 
Vi samlas för gemensam genomgång kl 8.30 utanför vårt "guide kontor" i anslutning till Lobbyn på Hotel Riksgränsen, första dörren på vänster sida i korridoren som går mot SPA.Det är första dagen på Vassitjocka kan vara en lämplig start med varierad väg upp och 700 fallhöjdsmeter fin åkning på vägen ner. När vi kommer tillbaka går vi igenom dagen och sammanfattar vad vi lärt oss. 

 

Dag 3 – tisdag 
Väder och vind styr som alltid vårt val men målet idag är en andra topptur för veckan med kring 7-800 fallhöjdsmeter. Om det blir Melkefjell, Vassdalstind eller Rivtind får vi utsikten över havet som en bonus. Navigation kommer att vara temat för dagen och vi läger extra tid på kartläsning och kompass.

 

Dag 4 – onsdag

Idag skulle Låktatjåkka kunna vara ett bra alternativ. Precis under toppen finns Sveriges högst belägna fjällstuga där vi kan ta en kaffe & våffla innan vi gör den sista biten till toppen.

 

Dag 5 – torsdag  
Skidteknik står i fokus idag och vi gör kanske en dag från liften i Riksgränsen eller Narvik för att kunna få mycket åkning på en dag. Här finns mycket bra och lärorik terräng och vi har med oss stighudar så att vi kan förlänga åken och gå en bit från toppen. Idag har vi en mer omfattande sammanfattning av kursen hittills, med utvärdering av vad vi lärt oss.

 

Dag 6 – fredag
Sovande drottningen har fått sitt namn av sin profil. En vacker siluett av en kvinna som ligger ner där man kan se pannan, näsan och hakan. Utsikten från toppen är hänförande, det är ett fint berg att gå topptur på. Fokus idag är turplanering och vi följer noggrannare upp hur vi redan på kartan lägger upp en tur och beräknar hur lång tid den kommer att ta.

 

Dag 7 – lördag
Sista turdagen och vi låter kraften i benen avgöra, tillsammans med vädret. Det finns många turer kvar att göra och i en kurs som denna är det bra att ha en extra dag för flexibilitet. Vi kanske har bommat någon fin tur tidigare under veckan på grund av väder och vill ha en revansch idag.

 

Dag 8 – söndag
Utcheckning och Hemresa. 

 

Att ta sig till Riksgränsen
Väljer du att resa med nattåget kan du sova på vägen och det är miljövänligt. Då kommer du hela vägen fram till Riksgränsen.

Med flyg tar man sig från Arlanda till Kiruna på cirka 1,5 timme och därefter åker man buss, tåg eller bil vidare till Riksgränsen. Transfern mellan Kiruna och Riksgränsen tar också cirka 1,5 timme.
För bokning av tåg se www.bokatag.se eller www.sj.se
För bokning av flyg se www.sas.se eller www.norwegian.se


Följande ingår

• Utbildning och guidning av auktoriserade bergsguider (UIAGM/IFMGA) i 6 dagar
• Lån av lavinsäkerhetsutrustning (spade, sond och transceiver)
• Lån av isyxa, sele och stegjärn
• Transporter under hela veckan med minibuss
• Vägavgifter då vi går turer i Norge
• Boende 7 nätter på Hotell Riksgränsen i skidåkardubbelrum med frukost på hotellet
Enkelrum eller lägenhet kan bokas i mån av plats, om du/ni önskar   
Ert boende är bokat från Söndag, som är er resdag och ankomstdag. Då kan ni checka in från kl 15
Sedan startar kursen Måndag kl 8.30 och ni är på topptur/ kurs 6 dagar Måndag till Lördag.
Söndag är resdag hem och ni ska checka ut senast kl 11 på söndagen
• Massor av fina toppturer


Ej inkluderat

• Personlig utrustning
• Eventuellt liftkort, om vi väljer att gå någon topptur som börjar från liften
• Resa till/från Kiruna/Riksgränsen
• Luncher och middagar

 

Personlig utrustning
Följande är ett förslag på utrustningslista. Undrar du över något i denna lista är du välkommen att kontakta oss.

Saknar du något finns Skidor, Pjäxor, Stavar, Bindningar och Stighudar att hyra i Sportshoppen på Hotel Riksgränsen.

• Skidor med bindning för toppturer
• Skarjärn som passar dina skidor / bindningar
• Stighudar 
• Teleskopstavar, med stor truga
• Pjäxor för toppturer
• Skidryggsäck, cirka 35 liter
• Kläder för skidåkning (skaljacka och byxa)
• Extra underställströjor, 2 stycken (för att kunna byta om man blir rejält svettig)
• Extra värmejacka till exempel tunn dunjacka, eller extra fleece, att ta på när man rastar eller om det blir riktigt kallt (liten och smidig att ha i ryggsäcken)
• Extra vantar
• Solglasögon
• Skidglasögon
• Solskydd
• Termos 

 

Erbjudande för 2024:

Om du bokar resan senast 4 månader innan så ingår ett 16 veckors träningsupplägg speciellt framtaget för denna resan av vår licenserade personliga tränare

 

Ytterligare information 
Vänligen observera att det krävs minst 4 deltagare/resa för att vi ska genomföra kursen till priset som anges här på hemsidan.


Grupprabatt
Om du samlar ett kompisgäng på 5, 6 eller 7 deltagare och bokar ihop erbjuder vi kompisrabatt. Mail info@mountainguide.se för mer information.

 

Kommentarer från deltagare
”Jag tycker topptursveckan var mycket trevlig och genomfördes under avslappnade kompisliknande former. Har tidigare varit med på en Mt Blanc vecka med Mountain Guide Travel och om jag skall jämföra dom så uppfattade jag det som att Mt Blanc veckan innehöll mer kurselement än topptursveckan.
Både grejerna är fysiskt krävande men Mt Blanc veckan upplevde jag som mest krävande.”
Jesper Engstrand

"- Perfekt arrangerat i en fantastisk miljö
- Lärorikt. Andreas har förmågan att kombinera både kursmoment och guidening på ett bra sätt
- Toppturer i världens vackraste omgivningar"
 Micke Sandberg

 
"Stort tack för Topptursveckan i Riksgränsen! Trodde aldrig jag kunde lära mig så mycket och samtidigt ha så kul på en vecka. 6 stjärnor av 5 möjliga."
Lovisa Jansson
 

"Tack för en otroligt bra kurs. Så roligt, utmanande och härligt. Lärde mig massor och åkte mitt livs bästa skidåkning samtidigt. Stort tack! Ni är så bra på det ni gör!"
Sofia Antal dagar: 6 dagar kurs och skidåkning, boende 7 nätter

Pris: 17 900 kr per person med boende 2 personer i Skidåkarrum på Hotel Riksgränsen (för dig som bokar ensam tillkommer kostnad för enkelrum med 500kr extra per natt)