Bestig Aconcagua - Sydamerikas högsta berg

Aconcagua är Sydamerikas högsta berg och ett av Seven Summits. Med sina sina 6962 meter över havet självklart den största attraktionen i Anderna som lockar klättrare från världens alla hörn. Aconcagua en stor utmaning även om klättringen inte tekniskt svår. Berget är ökänt för sitt lynniga väder och hårda vindar.

 

Så därför har denna expedition extra många toppdagar, vi vet av erfarenhet att det kan behövas. Många expeditioner till Aconcagua har bara två extra toppdagar vilket kan göra det svårt att få en chans på toppen om vädret inte är med en. 

 

Vi gör den lite längre 360 rutten för att få uppleva hela berget. Det är den vackraste vägen upp och den innebär också bättre acklimatisering.

 

Acklimatiseringen är väldigt viktig för oss och därför har vi också en extradag på höjd innan vi ens påbörjar vandringen in mot Basecamp.

 

På vägen till Basecamp bär du endast dagsryggsäck då din packning transporteras till varje läger av mulor. Men när vi lämnar basecamp och beger oss upp till de högre lägren bär du din packning själv (bärare finns att anlita till självkostnadspris om man önskar det). Du kommer också vara delaktig i att pitcha ditt eget tält, smälta snö och laga mat så du lär dig värdefulla kunskaper för att bli självständig på expeditioner. Efter bestigningen kommer du känna dig stolt över att du gjorde detta på egen hand.

 

På vår resa får du: 

• Extra många toppdagar
• Extra acklimatisering innan vi går in i parken
• Svensk IFMGA guide
• 16 Veckors träningsprogram, framtaget av lic personlig tränare med erfarenhet av Aconcagua 

 

Förkunskaper
Du behöver inte ha några tidigare erfarenheter av alpin klättring för att följa med på den här expeditionen men det är bra om du har vandrat och campat tidigare samt varit på hög höjd. Att ha bestigt Elbrus eller Kilimanjaro är en bra erfarenhet. Du behöver god kondition och orka gå med ryggsäck 8-10 timmar per dag. Rådfråga oss gärna om du känner dig osäker på din erfarenhet eller har några frågor. 

 

Team
På resan medverkar en svensk IFMGA bergsguide. Vi kommer också använda oss av lokala guider, beroende på hur många deltagare expeditionen har.

Innan resan ingår ett kurstillfälle online där vi kommer prata om acklimatisering och höghöjdsjuka samt utrustning och att bestiga Aconcagua för att du ska kunna förbereda dig så bra som möjligt inför expeditionen.  

 

Program för expeditionen


Dag 1, Resdag, ankomt till Mendoza
Du tar dig på egen hand till Mendoza och checkar in på hotellet. När du anlänt hälsar vi dig välkommen och gör en gear check. På kvällen har vi ett informationsmöte där du får möta de andra deltagarna och vi äter en gemensam middag. Nu börjar expeditionen!

Boende: Del i dubbelrum på hotell med frukost

 

Dag 2 Mendoza - Penitentes
Efter frukost fixar vi med våra tillstånd till Aconcagua och sedan åker vi gemensam transport till Penitentes, en skidort på 2700 meters höjd. Här kommer vi spendera två nätter och påbörja vår acklimatisering.

Boende: Del i dubbelrum med frukost 

 

Dag 3 Penitentes
Efter frukost gör vi en acklimatiseringstur upp till 3500 meter där vi tar en fika och njuter av utsikten. Kanske kommer vilda hästar springa förbi. Vi kommer tillbaka några timmar senare och förbereder det sista inför vandringen in till Basecamp.

Boende:  Del i dubbelrum med frukost 

 

Dag 4 Penitentes - Pampas de Lenas
Efter en kort biltur till Vacas Valley där vi träffar rangers och meddelar att vi påbörjar vår expedition på Aconcagua börjar vandringen till kvällen camp Pampas De Lenas 2950 m. Vandringen går genom en vacker dal och det är mestadels platt landskap med svag lutning uppför. Den tar ungefär 6 timmar. Framme i vårt camp pitchar vi våra tält medan det grillas en Asado till middag - Argentinsk BBQ.

Boende: Tält. BBQ till middag ingår.

 

Dag 5 Pampas de Lenas - Casa de Piedra
Vi vaknar av att solens strålar värmer upp tälten. Efter frukost packar vi ihop och låter mulorna bära alla våra tunga grejer vidare till nästa camp: Casa de Piedra 3250 m. Precis som gårdagen så är det svag lutning uppför och mestadels platt under vandringen som tar ca 6 timmar. Nu kommer vi för första gången kunna se Aconcagua längs vägen!

Boende: Tält  

 

Dag 6 Casa de Piedra - Plaza Argentinas basecamp
Nu börjar det bli riktigt spännande: Dagen inleds med att korsa en glaciärflod. Ett kallbad för fötterna senare är vi garanterat vakna och det är dags att vandra hela vägen till Basecamp: Plaza Argentinas på 4200 meters höjd. Denna delen av vandringen är vacker och varierande men med mycket mer uppför än tidigare dagar. Vi stannar och pausar så ofta vi behöver. Framme i Basecamp väntar lunch, kanske kommer det vara pizza! Och det finns möjlighet att ta en efterlängtad dusch.

Boende: Tält. Lunch och middag ingår. 

 

Dag 7 Plaza Argentinas
Vi har gjort oss förtjänta av en vilodag och ägnar dagen åt att chilla i Basecamp. För den som vill hitta på något finns både slackline, bouldering och spel. Vi passar också på att genomföra det obligatoriska läkarbesök hos doktorn. Ett måste för att få fortsätta högre upp på berget. Vi vill se till att alla mår tillräckligt bra innan vi fortsätter.

Boende: Tält. Frukost, lunch och middag ingår.  

 

Dag 8 Plaza Argentinas - Camp 1 - Plaza Argentinas
Efter frukost beger vi oss till camp 1 på 5000 meters höjd. Vandringen tar ca 5 timmar och vi bär med oss en del grejer och utrustning som vi lämnar i camp 1 inför de kommande dagarna. Vi passar också på att äta en picknick lunch och njuta av utsikten innan vi går ned till basecamp igen.

Boende: Tält. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.  

 

Dag 9 Plaza Argentinas
Idag har vi ännu en vilodag och samlar krafterna innan det är dags att lämna basecamp och bege sig upp till de högre lägren. Vi packar i ordning vår utrustning och gör oss redo för morgondagen.

Boende: Tält. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.   

 

Dag 10 Plaza Argentinas - Camp 1
Det har blivit dags att lämna basecamp. Vi vandrar åter igen upp till camp 1. Denna gång kommer du märka att det går mycket lättare. Vi är där på 4 timmar och sätter upp våra tält, samlar in vatten antingen via en bäck som vi renar eller genom att smälta snö. Att lära sig dessa färdigheter är viktiga när man är på expedition. Sedan lagar vi middag. Det allra enklaste i de högre lägren är att äta frystorkade maträtter. 

Boende: Tält. Frukost och picknick-lunch ingår.

 

Dag 11 Camp 1 - Camp 2 - Camp 1
Idag är det dags för nya vyer när vi vandrar upp till camp 2 på 5500 meters höjd för att lämna mer av vår utrustning. Vandringen tar ca 4 timmar upp. Dagen börjar med en brant uppförsbacke men efter det planar det ut och ett helt nytt landskap öppnar upp sig. I camp 2 stannar vi en stund och äter vår lunch för att bättra på acklimatiseringen innan vi beger oss ned till camp 1 igen där vi spenderar natten.

Boende: Tält. 

 

Dag 12 Camp 1 - Camp 2
Vi packar ihop camp 1 och flyttar upp till camp 2. Det kommer gå ännu lättare att gå upp dit idag efter att vi varit uppe på höjden förut. Här kommer vi stanna tills det är dags att flytta upp till Plaza Colera för toppförsöket!

Boende: Tält. 

 

Dag 13 Camp 2
Idag har vi planerat en vilodag i camp 2 men beroende på väder och vind och hur gruppen känner sig kan vi använda dagen på olika sätt. Här har vi också möjlighet att träna på att gå i stegjärn och använda isyxa för att förbättra våra kunskaper.

Boende: Tält. 

 

Dag 14 Camp 2 - Plaze Colera - Camp 2
För att boosta vår acklimatisering ännu mer gör vi en vända upp till Plaza Colera och lämnar av lite grejer. Plaza Colera ligger på 6000 meters höjd. Nu börjar man verkligen känna av den tunna luften. Det går långsamt uppåt men kom ihåg att det kommer gå lättare nästa gång! Vi spenderar natten tillbaks i camp 2. 

Boende: Tält. 

 

Dag 15 Plaza Colera
Om vädret är med oss så flyttar vi upp till Plaza Colera idag för att göra toppförsöket dagen efter! Men vi har också flera extra toppdagar ifall det skulle behövas. I Plaza Colera befinner vi oss på 6000 meters höjd och landskapet ser ut som på månen.

Boende: Tält. 

 

Dag 16 Toppförsök
Idag är vår toppdag om vädret är med oss! Vi vaknar tidigt men inte för tidigt - det är kallt på nätterna på den här höjden och solen går upp på andra sidan berget så vi vill inte gå för många timmar i mörker och kyla. Runt 05:00 lämnar vi lägret och går mot toppen. Vi gör två längre stopp längs vägen där det finns tid att äta och dricka ordentligt. Det första på ca 6400 meters höjd vid ett kollapsat vindskydd. Här borde solens strålar kunna värma oss. Kanske är det också här vi behöver sätta på oss stegjärnen för den kommande traversen. När vi når Canaleta 300 meter från toppen på 6700 meters höjd väntar nästa längre paus i grottan innan vi tar oss an den sista branten upp till toppen. På slutet är det några större stenblock, väldigt enkel scrambling för att ta sig upp sista biten och sedan står du där - på toppen av Aconcagua 6962 meter över havet. Det högsta berget utanför Himalayas. 

Men toppen är bara halvvägs och vi ska tillbaka ned till Plaza Colera igen. Räkna med en lång dag på 12-14 timmar totalt. Nere i Plaza Colera kan du äntligen vila.

Boende: Tält. 

 

Dag 17, 18, 19 och 20 Extra dagar
Detta är extradagar för ett toppförsök. Om vi inte använder dem kommer vi tillbaka ned till basecamp och Mendoza tidigare. Det är därför viktigt att du har en flexibel hemresebiljett. Tillsammans med dag 13 som är flexibel har vi inte mindre än sex dagar avsatta för toppförsöket. Det är tredubbelt så mycket som de flesta andra expeditioner.

Boende: Tält. 

 

Dag 21 Camp 3 - Plaza de Mulas Basecamp
Idag behöver vi inte vakna supertidigt utan vi går upp med solen, äter frukost och packar sedan ihop våra tält och gå ned till det basecamp som ligger på andra sidan berget, vid normalrutten: Plaza Mulas. Vägen dit är en lång grusbacke nedför. Nere i basecamp väntar lunch, en varm dusch och ett stort tält med solstolar utanför att hänga i. När vi vilat ut tillräckligt för att orka sätta upp våra tält inför natten tar vi oss an den utmaningen innan middagen.

Boende: Tält. Lunch och middag ingår.

 

Dag 22 Plaza de Mulas - Mendoza
Det har blivit dags att lämna basecamp och ta sig tillbaka till Mendoza. Vi behöver inte bära något mer än våra dagsryggsäckar under vandringen ut utan mulor tar alla våra tunga grejer. Dagens vandring är mestadels nedförsbacke och platt och tar ungefär 7-8 timmar. Det är 27 kilometer att vandra och halvvägs når vi Confluencia där vi stannar till för en fika. Vid Horocones (parkentrén till Aconcagua om man gör normalvägen) väntar vår transport på att ta oss tillbaka till Mendoza där en hotellsäng och en varm dusch väntar.

Boende: Hotell, del i dubbelrum. Frukost och fika ingår.

 

Dag 23 Mendoza
Idag avslutas expeditionen och du reser vidare på egen hand. Efter frukost kan du checka ut från hotellet med en oförglömlig upplevelse i bagaget. Oavsett om du nådde toppen eller inte. Nu väntar nya äventyr!

Boende: Inget, frukost ingår

 


Följande ingår i priset
• Professionell vägledning och instruktioner av svensk auktoriserad bergsguide
• 2 nätters hotellboende i dubbelrum med frukost i Mendoza, enkelrum kan om möjligt ordnas mot tillägg

• 2 nätters hotellboende i dubbelrum med frukost i Penitentes, enkelrum kan om möjligt ordnas mot tillägg

• Transport från Mendoza till Penitentes tur och retur
• Transport från Penitentes till Vacas Valley
• Transport från Horocones till Penitentes
• 30 kg personlig utrustning på mulor från Penitentes till basecamp Plaza Argentinas
• 10 kg personlig utrustning från basecamp Plaza Argentinas till basecamp Plaza Mulas
• 30 kr personlig utrustning från basecamp Plaza Mulas till Penitentes
• Förvaring av utrustning och prylar i Penitentes och Plaza Mulas
• Asado i Pampas de Lenas (Argentisnk BBQ)
• Middagstält i basecamp
• Toaletter i basecamp
• Full board (4 dagar) i Plaza Argentinas
• Full board (en dag) i Plaza Mulas
• 16 veckors träningsprogram
• En oförglömlig upplevelse

 

Följande ingår inte
• Resa till och från Mendoza och transfer från och till flygplatsen
• Aconcagua entrance permit
• Personlig utrustning för expeditionen (se nedan)
• Evakueringskostnader om du väljer att avsluta expeditionen (helikopter, mulor, porters, resekostnader, boende och liknande)
• Försäkring som täcker din resa, evakuering och klättring upp till 7000 meter
• Personliga kostnader (dricks, wifi, dusch, porters etc)
• Mat och dryck utanför basecamp (förutom frukost på hotellet och Asado en kväll)

 

Försäkring
För att få ditt tillstånd till att klättra Aconcagua måste du visa upp att din försäkring täcker klättring på hög höjd och evakuering med helikopter vid behov. Vi rekommenderar Global Rescue som är ett välkänt stort försäkringbolag. Om du har ett svenskt försäkringsbolag behöver du ett papper på detta översatt till engelska där denna information står klart och tydligt. De är väldigt nogranna med detta på plats i Mendoza.

 

Personlig utrustning
• Tält
• Liggunderlag cellplats
• Liggunderlag uppblåsbart
• Sovsäck -30 grader
• Gaskök + gas (gas finns att köpa på plats i Mendoza) 
• Termos
• Mugg
• Spork
• Kniv
• Tändare
• Skräppåse
• Mat för vandringen till basecamp + mat för high camps. Frystorkat rekommenderas
• Varma kängor för 6000-7000 m som är stegjärnskompatibla (La Sportiva G2 SM rekommenderas)
• Hiking skor / trailskor för vandringen till basecamp
• Sandaler för att korsa en glaciärflod (också sköna att använda i basecamp)
• Värmesystem för boots om du har kalla fötter ex fotvärmare eller batterisockar
• Stegjärn
• Isyxa
• Hjälm
• Pannlampa
• Ryggsäck ca 65-80 L
• Dagsryggsäck ca 30 L (att lämna i Mendoza)
• Duffelbag att transportera utrustning i på mulor
• Vattenflaska x 2 (gärna med fodral som skyddar mot kyla)
• Stavar (gärna ihopfällbara)
• Solglasögon
• Skidgoggles
• Solskyddsfaktor
• Hygienartiklar + öronproppar
• Ev mediciner + huvudvärkstabletter
• Personligt första hjälpen kit
• Handvärmare för toppdagen
• Skaljacka och byxor som skyddar mot regn och vind
• Varm dunjacka - expedition style
• Tunn dunjacka att ha som mellanlager
• Fleece
• Mellanlager för benen
• Underställ (helst i merino ull)
• Varma sockar
• Vantar
• Varm mössa
• Tunn mössa / buff
• Buff eller backlava
• Underkläder
• Riktigt varma tumvantar för toppdagen
• Skidhandskar
• Tunna handskar
• Keps

Vi kommer gå igenom utrustning nogrannt och du kommer kunna rådfråga oss under vår onlineträff inför resan. 


Mer information
Vänligen observera att det krävs minst 4 deltagare för att vi ska kunna genomföra resan till det här priset.

Har du ytterligare frågor om denna tur är du välkommen att kontakta oss på info@mountainguide.se

Antal dagar: 23 dagar

Pris: 52 950 kr per person vid minst 4 deltagre

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.