Klättervecka i Chamonix, Frankrike

Chamonix kallas ofta för världens huvudstad när det gäller klättring och alpinism. Det är inte överdrivet. Det finns massor av fin klättring på alla nivåer i bergen runt Chamonix.


Denna vecka har som mål att utforska detta klätterparadis. Vi utgår självklart från din nivå och din bergsguide är lika mycket personlig tränare och coach som instruktör och säkerhetsansvarig. Vanligtvis börjar vi med klippklättring. Vi gör långa turer på klippan och acklimatiserar oss till både höjden över havet och den mentala anspänningen.


Denna typ av klättring är en utmaning på flera sätt, det är därför viktigt att gå lagom fort fram och inte ta sig an för stora turer på en gång.


Programförslag för en vecka


Dag 1


Vi möts på morgonen i Chamonix och kollar så att all utrustning passar. Vi tillhandahåller all klätterutrustning om du inte har egen eller kompletterar ifall det är något som saknas.
 Vi åker upp till Col de Montet och går därifrån upp till några höga klippväggar på väg mot Lac Blanc. Här är ett utmärkt ställe att börja bekanta sig med klättringen i Chamonix då det finns upp till 5 replängder långa klätterleder. Efter klättringen åker vi ner i dalen igen där vi också bor första natten.

Dag 2


Samling på morgonen och lift upp till toppen. Nu ska vi bygga på kunskaperna med ännu längre turer. Index som nås från Flegere kan vara ett bra mål. Har ni klättererfarenhet sedan tidigare väljer vi kanske att göra Aiguille de la Glière som är längre.

Dag 3

Nu börjar vi komma igång på riktigt med de långa turerna. Vi klättrar en tur på över 10 replängder. Kanske någon av de stora klassikerna som Aiguille de la Glière, Papillon Ridge eller Aguille l’M.
Dag 4 

Nu är det dags för stegjärn och isyxa. Vi tar liften upp till Hellbronner för att snabbt nå höjd. Här är vi uppe i riktig alpin miljö och utsikten är slående vart vi än tittar. Vi klättrar någon fin klipptur från glaciären, till exempel Pyramide du Tacul eller en klassisk kam som Aiguille de Toule. Efter dagens klättring går vi tillbaka och sover i Refugio Torino, en hytta på gränsen mellan Italien och Frankrike.

Dag 5

Idag gör vi veckans 4000-meterstopp och en av de brantaste i Alperna. Dent du Geant (Jättens tand) lever onekligen upp till sitt namn. En gigantisk tand som når ända upp till 4013 meters höjd. Blandad alpin klättring upp till 3800 meter och sedan brant klippklättring upp till grad 5.

Dag 6


Idag gör vi veckans sista klättring. Det finns många alternativ. Vi kan klättra Point Adolf Rey. Pyramid du Tacul eller Arète des Cosmiques. Alla fina klättringar som leder oss tillbaka till Aiguille du Midi och liften tillbaka till Chamonix. 

Antal personer per guidePå den typ av klättring som vi föreslår här är det lagom med max 2 personer per guide.


 
Försäkring
Som deltagare behöver du egen försäkring när du klättrar. Ofta täcker din hemförsäkring klättring annars kan du bli medlem i en klätterklubb. Mer information om försäkringar hittar du här. 

Mer information


Har du ytterligare frågor om denna tur är du välkommen att kontakta Andreas på andreas@mountainguide.se eller telefon 070 249 47 00

Antal dagar: 4-6 dagar eller efter önskemål.

Pris: på förfrågan

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.