Haute Route – Chamonix till Zermatt på skidor

Video
Bilder
Haute Route är den klassiska höga vägen mellan Chamonix och Zermatt. Redan 1911 genomfördes denna legendariska tur för första gången. Omgivningarna är en oändlig värld av vita toppar och långt nedanför gröna dalar. Vägen går över storslagna pass och glaciärer de närmare 140 km mellan alpernas två ”huvudorter". Nätterna tillbringar vi i bemannade fjällstugor uppe bland bergen med matservering, vi kan därför gå med lätt ryggsäck. Vi startar i Chamonix och tar oss via Verbier hela vägen bort till Zermatt där vi avslutar i skuggan av ett av Alpernas mest berömda berg – Matterhorn. 
 

Vi går på skidor med stighudar och randonnéebindning. Denna fungerar som en slalombindning men kan lösgöras i hälen så att vi kan gå uppför. Det är många meter uppför och nerför varje dag och turen förutsätter att du har bra kondition.
Där vi kan nyttjar vi liftar för att snabbare vinna höjd och på några ställen tar vi buss eller taxi för att komma genom de dalar där det inte ligger snö.

 

Förkunskaper
Du behöver ha mycket god kondition då det är en intensiv vecka med många höjdmeter som ska tillryggaläggas varje dag. Du ska även ha vana av offpistskidåkning. Vidare ska du ha gått några toppturer tidigare så att du vet hur man hanterar stighudar samt hur man gör ”kick-turn” och går på randonnéebindningar.
Saknar du någon av dessa förkunskaper eller är osäker på din förmåga vill vi självklart hjälpa dig och du är välkommen att kontakta oss, använd gärna formuläret längst ner på denna sida. 

 

Säsong
Eftersom vi rör oss på hög höjd är detta en tur som vi normalt börjar gå först under säsongens senare del. Hyttorna längs vägen är obemannade fram till slutet av mars och den bästa perioden är april och början av maj.
Det är en underbar tid i Alperna med mycket snö och kallgrader över 3000 meters höjd samtidigt som det är varmt och skönt nere i dalarna. Inte sällan upplever vi bra skidåkning i kall pudersnö uppe i bergen och kommer sedan ner och kan sitta på uteservering i t-shirt med en kall öl. 

 

Program för veckan
Följande program är en normalvecka. På grund av väder och snöförhållanden kan vi ändra i detta program, då har vi många alternativa vägar och andra hyttor vi kan bo på.

 

Dag 1
Ankomst till Chamonix
Du kan checka in på hotellet från kl 2 på eftermiddagen. 
Vill du komma tidigare och få några extra dagar i Chamonix kan vi hjälpa dig att boka extra nätter. 

 

Dag 2 

Argentiere – Argentiere hut
Första dagen på turen mot Zermatt. Vi åker upp med liften på Grand Montet. Efter ett kort åk nerför sätter vi stighudarna på skidorna och börjar gå veckans första stigning, den tar cirka 4 timmar. Målet för dagen är Refuge Argentiere på 2691 meters höjd, där vi kommer att tillbringa första natten. 

 

Dag 3 

Argentiere hut – Champex
Att vakna på refuge Argentiere är en härlig upplevelse. Morgonsolen lyser på bergen omkring oss och vi befinner oss i riktigt storslagen alpin miljö. Efter frukost  går vi först över Col du Passon och sedan har vi ett långt fint åk framför oss genom Val d'Arpette ner till byn Champex-Lac på 1466 meters höjd (1704 fallhöjdsmeter utför, cirka två gånger Åreskutan). Här spenderar vi natten. 

 

Dag 4

Champex - Prafleuri hut
Härifrån åker vi vidare till Verbier med taxi eller buss där vi tar liften upp. Vi skidar vidare upp till Col de la Chaux, 2940 meter över havet. Där vi tar av hudarna och åker nerför en kort sträcka för att sedan skida upp till ytterligare ett pass, Col de Momin 3003 meter över havet. Sedan tar vi oss ner till den fina Prafleurihyttan. 

 

Dag 5
Prafleuri – Dix hut
Dagen börjar med att gå på stighudar upp till Col de Roux, 2804 meter över havet. Därefter åker vi ner till La Barma, fortsätter över Lac des Dix till Pas Ni Chat. Efter cirka 5 timmars hårt skidande får vi slutligen vila i mysiga Dix hut.

 

Dag 6
Dix hut – Vignettes hut via Pigne d'Arolla
Fjärde dagen leder oss tillbaka till den normala rutten och Vignettes hut. Bestigningen av toppen Pigne d'Arolla, på 3796 meters höjd, blir en riktig upplevelse.



Dag 7
Col des Vignettes – Zermatt
Vi börjar med att skida upp till Col des Vignettes innan vi tar oss upp på Mt Collon glaciären till Col de L'Evêque på på 3392 meter över havet. Sista dagen tar oss över böljande glaciärer och ett flertal pass. Det är en hel del fallhöjd som ska klaras av och i horisonten skymtar Matterhorn som växer för varje stavtag vi tar. Det är en värdig avslutning på denna hisnande väg genom alperna. Känslan av att avsluta i Zermatt, efter sex dagars svettande, med utsikt över Matterhorn som belöning går inte att beskriva.

Vi tar tåg eller taxi tillbaka Chamonix. På kvällen är det härligt att gå ut på restaurang och fira.



Dag 8
Hemresedag.

Alla kan sova ut innan transfer till flygplatsen eller vidare resa. 

(För grupper som bokar sig ihop går det att avsluta på hotell i Zermatt. Kostnad för transport av baggage och extra boende tillkommer) 

 

Små grupper
Vi tar bara 4-6 skidåkare/guide på dessa veckor.
Vissa veckor kan det vara två guider med varsin grupp som går samtidigt. Då samarbetar vi självklart mellan guiderna men är inte styrda till att gå exakt samma väg utan kan göra avstickare för att åka olika åk. 

 

Utrustning
Följande får du från din guide att bära i din ryggsäck. Se till att ha lite extra plats i ryggsäcken för detta.
• Sele
• Några karbiner och en slinga
• Spade
• Sond
• Transceiver 

 

Personlig utrustning
Följande är en utrustningslista. Undrar du över något i denna lista är du välkommen att kontakta oss.

• Skidor med bindning för toppturer
• Stighudar
• Skarjärn
• Stavar som är ställbara med stor truga
• Pjäxor för toppturer
• Skidryggsäck på ca 35-45 liter (gör en testpackning av din utrustning, får du plats med allt är det rätt storlek)
• Reselakan/tunn sovpåse (inte sovsäck)
• Kläder för skidåkning
• Extra underställströjor, 2 stycken
• Extra värmejacka, till exempel tunn dunjacka, eller extra fleece, att ta på när vi rastar eller om det blir riktigt kallt (gärna dun, liten och smidig att ha i ryggsäcken)
• Extra vantar
• Solglasögon
• Skidglasögon
• Solskydd
• Stegjärn och en isyxa (finns att hyra för den som inte har egna)
• Lunchmat för 1-2 dagar (vi kan köpa mat på vägen och vill gå med så lätt packning som möjligt) 
• Bok att läsa eller liknanade (ibland kan det bli en del tid på hyttorna) 

 

Följande ingår 
• Auktoriserad bergsguide (UIAGM/IFMGA) hela veckan (6 dagar skidåkning)
• All säkerhetsutrustning för offpistskidåkning (transciever, spade, sond, rep och sele mm)
• Alla transporter under hela veckan med start i, och retur till, Chamonix
• Hotell med frukost före och efter veckan (i priset ingår boende i dubbelrum, enkelrum kan om möjligt ordnas mot tillägg för de nätter vi bor på hotell, vanligtvis första och sista.)
• Boende på hyttorna inklusive frukost och middag
• Fantastiska vyer och underbar offpistskidåkning längs vägen mellan Chamonix och Zermatt

 

Ej inkluderat 
• Luncher och dryck till maten då vi är i hyttorna uppe på berget (till exempel öl, läsk eller vin till maten på hyttorna)
• Personlig skidutrustning (se utrustningslista)
• Resa till/från Chamonix
• Liftkort
• Obligatorisk försäkring som täcker bergsräddning

 

Gruppbokning
Vi gör både veckor för privata grupper och för enskilda individer som bokar sig själva (öppna grupper). Bokar du själv sätter vi dig ihop med andra för att bilda en grupp. För grupper som vill boka privat och gå med egen guide kontakta oss på info@mountainguide.se eller fyll i formuläret här bredvid.

 

Bokning

Då det är högt tryck på hyttorna på denna turen behöver vi din bokning senast sista december för kommande säsong för att kunna boka platser i hyttorna. Efter det blir det svårt att få tag på platser och från och med januari är det omöjligt. Du behöver alltså vara ute i god tid med din bokning för denna resa. Ju tidigare desto bättre :)

 

Erbjudande för 2024:

Om du bokar resan senast 4 månader innan så ingår ett 16 veckors träningsupplägg speciellt framtaget för denna resan av vår licenserade personliga tränare

Antal dagar: 6 dagar skidåkning med Bergsguide, boende 7 nätter

Pris: 22 900 kr per person för 2024 (minst 4 deltagare). Grupprabatt finns för privata grupper på 5-6 deltagare. Kontakta oss för pris!

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.